MASNA I SLATKA HRANA NARUŠAVA RASPOLOŽENJE I KONCENTRACIJU: Dovoljno je da je jedete 4 dana i osetićete LOŠE posledice!

Shutterstock, Profimedia

Nova otkrića Američke akademije za neurologiju pokazuju da ishrana koja je bogata masnoćama i šećerom može dovesti i do problema sa pamćenjem i smanjene koncentracije.

Eksperiment sproveden na Univerzitetu u Oksfordu objavljen je u časopisu "The American Journal of Clinical Nutrition", pokazao je da je dovoljno samo pet dana ishrane s visokim udelom masnoće da biste iskusili oslabljenu pažnju i pamćenje, kao i promene raspoloženja.

Profimedia 
foto: Profimedia

Ovo istraživanje je dodatno potkrijepljeno istraživanjem koje je sproveo Univerzitet u Sidneju, u kojem su učesnici koji su jeli masni i slatki doručak četiri dana zaredom, pokazali slične kognitivne probleme kao i ljudi koji imaju prekomernu težinu, ili su gojazni.

Profimedia 
foto: Profimedia

Studija je zapravo otkrila da bi ljudi koji su jeli doručak s visokim udelom masti za samo četiri dana mogli da dožive značajne promene u mozgu, što može dovesti do problema s učenjem i deficita pamćenja koji se beleži kod gojaznih.

Studija objavljena u časopisu "Psychological Science" pokazala je da, čak i ako se čips ili gazirana pića konzumiraju često, to može dovesti do sličnih simptoma: masnoća i šećer podižu nivo šećera u krvi, što utiče na metabolizam glukoze i proizvodnju insulina u vašem telu.

Profimedia 
foto: Profimedia

Kurir.rs/Business Insider/Foto: Profimedia, Shutterstock