zdravlje

STRES NE MORA UVEK BITI LOŠ! Psihijatar za Kurir TV objašnjava šta je EUSTRES i na koji način nam pomaže da se prilagodimo

Mentalno zdravlje
> 13:43h

Jedan od lajt motiva sveta u kome živimo je svakako stres. On je sveprisutan i neretko se potkrade u svakom dužem razgovoru. Posao, porodica, prijateljstva i svakakvi problemi u našem doživljaju mogu da se reflektuju kao stres.

- Stres u stvari podrazumeva jednu uobičajenu reakciju našeg organizma, znači i fizički i psihološki koja se dešava onda kada postoji neki stimulus od spolja ili iznutra. Znači, predstavlja našu reakciju na neku promenu - objašnjava psihijatar, dr Irena Đorđević.

foto: Kurir TV

- Ono što ljudi obično misle to je da su negativne situacije ono što je nama stresno. Međutim stresno može biti i neka pozitivna situacija. Na primer, novo radno mesto koje smo dugo očekivali, koje smo želeli, ipak i to unosi neki nivo stresa – kako ćemo se snaći, da li ćemo adekvatno odgovoriti zahtevima nove radne jedinice - mišljenja je psihijatar, dr Jelena Matić.

Reč „stres“ ima uglavnom negativan predznak. Ne mora uvek biti tako.

- U stvari postoje dve vrste stresa: imamo nešto što je eustres i nešto što je distres. Taj eustres zapravo podrazumeva stres koji negde angažuje naše resurse, da se promenimo i adaptiramo i prilagodimo na neku promenu. I mi zapravo ne možemo ni da napredujemo u životu i ne možemo u tom smislu da se menjamo u nekom dobrom smislu ako nemamo nešto što jeste taj uzrok stresa - kaže dr Matić.

foto: Kurir TV

Ipak, negativan stres može da izraste u stanje depresije, što dokazuje kliničko iskustvo prihijatara.

- Znači postepeno osoba postaje neraspoložena, bezvoljna, nemotivisana, sve teže odgovara na radne zahteve, ali isto tako sve se odražava i na socijalnom planu. Znači, osoba gubi na svojoj životnoj funkcionalnosti. Tako da je to isto jedna od bitnih stvari, gde stres bude okidač za neke druge stvari.

foto: Kurir TV

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.