Foto: Profimedia

obratite pažnju

OPASNOST ZA PACIJENTE SA ASTMOM: Ovo su dva iznenađujuća okidača, a kriju se u svakom domaćinstvu

Paljenje sveća i isparenja od kuvanja mogli bi da dovedu ljude sa blagom astmom u opasnost, pokazuje studija. Danski istraživači su otkrili da će osobe sa astmom, starosti između 18 do 25 godina, češće patiti od neželjenih efekata ako prostorije nisu dobro provetrene.

Bolesti
> 12:53h

Dr Karin Rosenkilde Laursen, sa Univerziteta Arhus, rekla je da udisanje „zagađenog vazduha u zatvorenom prostoru“ može da ima ozbiljne posledice na mlade ljude sa astmom, piše The Sun.

- Naša studija pokazuje da isparenja od kuvanja i paljenja sveća mogu dovesti do štetnih efekata na zdravlje kao što su iritacija i upala kod osoba sa blagom astmom. Između ostalog, pronašli smo indikacije oštećenja DNK i znake upale u krvi. Čak i vrlo mlade osobe sa blagom astmom mogu doživeti nelagodnost i neželjene efekte ako prostorija nije adekvatno provetrena tokom kuvanja ili paljenja sveća.

Simptomi uključuju nedostatak daha, šištanje tokom disanja, stezanje u grudima i kašalj. U nekim slučajevima, okidač može izazvati ozbiljne napade astme koji mogu biti smrtonosni.

Studija, objavljena u časopisu Particle and Fibre Toxicology, razmatra koliko zagađivača vazduha u zatvorenom prostoru utiče na stanje.

Tokom izlaganja isparenjima učesnici studije prijavili su simptome vezane za iritacijufoto: Profimedia

Oko 36 astmatičara od 18 do 25 godina bilo je izloženo emisijama iz kuvanja, zapaljenih sveća i čistom vazduhu u laboratoriji. Svaki put, učesnici su bili izloženi emisijama u trajanju od pet sati u visoko kontrolisanim uslovima.

Tokom izlaganja, istraživači su merili čestice i gasove, a učesnici su prijavili simptome vezane za iritaciju i opšte dobro.

- Bliži se zima, vreme kada smo skloni da koristimo mišljave sveća i možda je manje verovatno da otvaramo vrata i prozore dok kuvamo. Dajući prioritet zdravijoj klimi u zatvorenom prostoru, čak i kada se osećamo prijatno, možemo pomoći u smanjenju incidence ozbiljnih plućnih i kardiovaskularnih bolesti, kao i raka.

(kurir.rs/thesun.co.uk)