Foto: Shutterstock

OPREZ

KAKO PREPOZNATI KAŠALJ KOJI JE ZNAK BOLESTI SRCA: Vrtoglavica je jedan od simptoma, a evo koje je boje sluz koja se iskašljava

Iako je povremeno kašljanje sasvim normalna pojava, kašalj koji duže vreme ne prolazi može biti znak određenog zdravstvenog problema, uključujući i srčane probleme. Evo kako da prepoznate kašalj koji bi mogao biti znak bolesti srca...

Bolesti
> 14:10h

Nekoliko je znakova koji na to ukazuju...

Ako se uz kašalj, koji duže vreme ne prolazi, javljaju simptomi poput nelagode u grudima, vrtoglavice, kratkog daha ili mučnine, lekari kažu kako bi mogla biti reč o bolesnom srcu.

Kašalj kao simptom bolesti srca je uglavnom vlažan

Lekari objašnjavaju kako postoje dve vrste srčanog zastoja, na levoj i na desnoj strani. Kada dođe do zastoja na levoj strani, krv, ali i sva tečnost povlače se u pluća zbog čega dolazi do kratkog daha i kašlja. Kašalj je u većini slučajeva vlažan, ne smiruje se s vremenom, a vrlo često je prisutna i ružičasta sluz.

foto: profimedia

Javite se lekaru ako kašljete više od 3 nedelje

Kako prenosi klinika „Mayo“, kašalj se smatra akutnim ako traje manje od tri nedelje, a hroničnim ako traje duže od osam nedelja.

Najčešći uzroci su uglavnom prehlada, grip, alergija, astma ili bronhitis. Međutim, postoje i neke druge bolesti kod kojih je upravo kašalj jedan od prvih simptoma, a jedna od njih je bolest srca. Iako ga mnogi ignorišu, lekari upozoravaju da bi trebalo posetiti doktora ako kašalj traje duže od tri nedelje ili postaje intenzivniji s vremenom.

(Izvor: Index.hr/ Kurir.rs)