Foto: Profimedia

oprezno

I UOBIČAJENI SIMPTOMI MOGU BITI ZNAK TROVANJA: Buđ je posebno opasna za bebe, starije, one s kožnim i respiratornim problemima

Nutricionista koji stoji iza popularnog TikTok kanala Balance Bible otkrila je naizgled normalne stvari koje mogu ukazivati na trovanje izazvano plesnima.

Zdravlje
> 15:54h

Znaci upozorenja na trovanje plesni uključuju alergijsku reakciju (kijanje i curenje iz nosa), suzenje očiju i zamagljenje, osip na koži koji svrbi, ali i metalni ukus u ustima.

Buđ nastaje usled viška vlage i proizvodi alergene, nadražujuće i toksične supstance. Takođe možemo biti izloženi plesni kroz hranu koju jedemo. Neki uobičajeni krivci, kaže nutricionista, su orasi, sirevi, alkohol, pšenica, suvo voće, soja sos i stari začini.

- Važno je sprečiti nakupljanje vlage u domu. Ako u vašem prostoru ima vlage i buđi, veća je verovatnoća da ćete imati respiratorne probleme, respiratorne infekcije, alergije i astmu - objasnila je nutricionista.

Vlaga i buđ takođe mogu uticati na imuni sistem. Udisanje ili dodirivanje buđi je opasno za bebe, starije osobe, one sa kožnim problemima i osobe koje pate od respiratornih problema kao što su alergije i astma.

(Kurir.rs)