Foto: Profimedia

oprez

POZNATI KOMIČAR SE OTROVAO ARSENOM: Analize krvi potvrdile da je preterao s namirnicom koju svi jedemo, pogotovo u vreme posta

Poznati američki komentator, komičar i glumac Džo Rogan nedavno je otkrio da se plaši da neko pokušava da ga otruje nakon što su analize krvi otkrile nizak nivo arsena, piše Men's Health.

Zdravlje
> 11:00h

On je tokom nedavne epizode ​​svog podkasta, „Iskustvo Džoa Rogana“, rekao da je u jednom trenutku sumnjao da je otrovan nakon što su njegovi lekari pronašli tragove arsena u njegovoj krvi.

- Arsen možete dobiti iz sardina. To sam otkrio na teži način - rekao je Rogan.

Arsen se prirodno nalazi u sardinama i pečurkama

Iako se nešto sumnjivo dešavalo, razlog nije trovanje. Rogan je rekao da je njegov doktor identifikovao nizak nivo arsena u njegovoj krvi i na kraju utvrdio da je to uzrokovano konzumiranjem sardina.

Rogan je objasnio da je misterija brzo rešena nakon što je lekarima ispričao svoju naviku da svako veče jede tri konzerve sardina: to je bio prirodni arsen koji se nalazi u sardinama i drugoj hrani, uključujući i pečurke. Nakon što je izbacio ribu iz svoje ishrane, vratio se na analizu krvi tri meseca kasnije i arsen je nestao iz njegovog sistema.

Sardine ne treba ih jesti više od tri do četiri puta nedeljno, jednu po jednu konzervufoto: Shutterstock

Mogu li vas sardine zaista otrovati arsenom?

- Poznato je da sardine sadrže arsen. Zbog toga, kao i činjenice da sardine mogu biti kontaminirane živom, ne treba ih jesti više od tri do četiri puta nedeljno, jednu po jednu konzervu - objasnila je nutricionistkinja Ebi Langer i dodala:

- Iako ne bih preporučila da jedete sardine svaki dan, po tri konzerve, ipak preporučujem da ih jedete jer su zdrave.

Prisustvo arsena u tragovima u krvi ne znači nužno trovanje arsenom. Prema Agenciji za toksične supstance i registar bolesti, procenjeni prosečan unos arsena hranom za odrasle u Sjedinjenim Državama je 40 mikrograma dnevno, pri čemu meso, riba i živina čine 80 odsto tog unosa. Drugim rečima, konzerva sardina neće dovesti do akutnog trovanja.

(kurir.rs/menshealth.com/net.hr)