Božićni post počeo je danas i trajaće do 7.januara, a mnogi vernici tokom ovog perioda prilagođavaju svoje navike u ishrani.
Već je poznato da post sam po sebi pruža neizmeran vid benefita na naš duh, ali i telo. Kao što je pokretač automobila gorivo, tako je i za telo bitna hrana koju konzumira, pa se adaptira i razvija shodno hraniljivim vrednostima iste.
Detaljnije o tome razgovarali smo sa gošćom "Redakcije" na Kurir televiziji, Milkom Raičević, nutricionistkinjom.
- Nismo ni svesni koliko dobrobiti će nam post omogućiti. Kada vi sami sebe uvedete u veru, sklad sa umom, telom, dušom, kada shvatite blagodat u čišćenju sa namirnicama koje su lako varljive, koje će dati neku novu svežinu i koje će same odgoditi bolesti i samim tim prepoznati sve što nije dobro u vašem organizmu.Doduše, ova nedelja je malo teža za one koji tek kreću sa postom, jer je na vodi. Zadnja je takođe teška, ali post nije gladovanje, već služi da znate koje namirnice treba da unosite - rekla je Milka Raičević, pa se osvrnula na konkretne namirnice:
- Dakle, u vašoj ishrani prvo bi trebalo da budu žitarice, a tu postoji čitav spektar. Ako postite onda se vratite stolu, treba da žvaćete, u miru, treba da jedete žitarice punog zrna, a ne kupovni musli. Ukoliko zaista želite da se očistite, onda bi trebalo ispoštovati sve. Probuditi se ujutru, otvoritiširom prozor, pomoliti se, zahvaliti se kiši koja hrani našu zemlju.
Kurir.rs
Bonus video: