Foto: Shutterstock

SAVET

DA LI JE SMUTI ZAISTA ZDRAV DORUČAK? Ako volite sveže voćne sokove ovo morate znati

Smuti od voća kao doručak, užina ili čak zamena za obok dugo je smatran veoma zdravim izborom, međutim da to i nije baš tako, objašnjava devojka koja je inače nastavnica biologije, ali se bavi bavi i zdravom ishranom. Na svom Instagram profilu pod imenom The Fiber Teacher, deli koriste savete sa preko 95 hiljada pratilaca.

Ishrana
> 09:19h

Ona je na veoma praktičan i zanimljiv način u videu objasnila zbog čega je pre korisnije i zdravije za organizam pojesti sveže voće, nego ga izblendati u smuti i tako konzumirati.

- Kada pijete izblendano voće, voćni šećer već je oslobođen iz ćelija voća. Ukoliko bismo zumirali mango na primer, uočili bismo male „vrećice“ koje su pune soka i voćnog šećera. Kada jedemo celo voće, potebno je d ga sažvaćemo kako bi se šećer oslobodio iz tih malih voćnih „vrećica" - objašnjava ona u videu i dodaje - Deo tog posla počinje u ustima dok grizemo i žvaćemo voće a deo se odvija u stomaku uz pomoć sokova za varenje u našem želucu. To znači da ovaj šećer koji se nalazi u tim malim „vrećicama“ ne može da dospe u našu krv ako brzo.

foto: Screen shot/Instagram thefiberteacher

Mežutim, ako voće izblendiramo i konzumiramo ga u obliku smutija, efekat je potpuno suprotan. Tada dobijamo voćni sirup tj. vodicu sa voćnim šećerom i malo voćnih vlakana. S obrizom da ne moramo da žvaćemo voće i da želudac ne mora da vari smuti kao što vari voće, to znači da voćni šećer ulazi u krv mnogo brže.

S druge strane, kada žvaćemo hranu, naš mozak putem hormona koji se tada luče, dobija brže informaciju kada smo siti, a to potvrđuje i studija iz American Journal of Clinical Nutrition.

Zato je preporuka da uvek kada možete, birate da jedete celo, sveže voće, umesto da ga blendate u smuti, jer će vaše telo od voća imati više koristi, i šećer u krvi neće naglo skočiti.

Priredila: O.M.

(kurir.rs/Instagram - @thefiberteacher)