Foto: Shutterstock

Narandžasta poslastica

MANDARINE SMANJUJU HOLESTEROL I JAČAJU IMUNITET: Prepune su VITAMINA , a evo kako deluju na naše zdravlje

Mandarine su zimsko voće, pa se često nađu i na prazničnoj trpezi. Praznik daje izvanredan razlog ne samo da uživate u ukusu mandarina, već i da uz njihovu pomoć poboljšate svoje zdravlje.

Ishrana

Prema rečima ruskog endokrinologa Elene Sjurakšine, mandarine se među ostalim agrumima izdvajaju po visokom sadržaju vitamina A, koji je odgovoran za stanje zuba, kostiju, kose i kože.

Ova narandžasta poslastica je bogata drugim vrednim komponentama. Među njima su vitamini, minerali, vlakna i, u značajnim količinama, bioflavonoid hesperidin, koji poboljšava mikrocirkulaciju krvi.

Mandarine blagotvorno deluju na organizam na sledeće načine:

Normalizuju holesterol

Proizvodnju lipoproteina male gustine blokira supstanca sinefrin sadržana u mandarinama. Druga komponenta voća, pektin, inhibira apsorpciju "lošeg" holesterola u crevima.

Ojačavaju imuni sistem

Mandarine se ne mogu nazvati rekorderima po sadržaju vitamina C, ali su dovoljne da zaštite telo od prehlade.

foto: Profimedia

Nadoknađuju nedostatak luteina

Ova supstanca se bori protiv slobodnih radikala i sprečava zamagljivanje očnog sočiva.

Poboljšavaju varenje

Rastvorljiva vlakna u mandarinama deluju kao prebiotik koji obnavlja mikrofloru. Pektin, ili nerastvorljiva vlakna, promoviše apsorpciju hranljivih materija u crevima.

Vitamini A i C, kojima su bogate mandarine, poboljšavaju boju kože i štite od UV zraka. Prema kozmetolozima, proizvodi na bazi soka mandarine pomažu da se otarase bora i staračkih pega.

Održavaju oštrinu vida

Redovna konzumacija mandarina pomaže u poboljšanju noćnog vida, jačanju rožnjače i smanjenju verovatnoće razvoja katarakte.

Osobe koje pate od alergija treba da budu oprezne kada konzumiraju mandarine. Pored toga, oni su kontraindikovani kod pacijenata sa peptičnim ulkusom i gastritisom, a morate znati i da koncentrovani sok od mandarine uništava zubnu gleđ, pa se mora razblažiti vodom.

Prenela: V.N.

Izvor: Zdravlje/ Kurir.rs