KAKO DA NAPRAVITE ZDRAV I UKUSAN MAJONEZ? Trebaće vam samo 3 sastojka i dobra volja

Shutterstock

Pred nama su božićni praznici i mnogima će ruska salata opet biti neizostavni deo svečane trpeze. Međutim, poznato je da majonez ima izrazito visoku kalorijsku vrednost i ne baš zdrave sastojke, pa mu se naš organizam ne obraduje preterano kada ga konzumiramo. Srećom, nećete morati da se odreknete vašeg omiljenog namaza jer za njega postoji mnogo zdravija alternativa.

Nutricionista Jovana Srejić Ferluga vam predlaže da napravite zdrav, ukusan majonez od samo 3 sastojka:

Potrebno je

* 100 g indijskih oraha

* 2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja

* 1/2 kašičice morske soli

Priprema

Indijski orah potopite u vodu na najmanje sat vremena. Potom ga stavite u blender sa maslinovim uljem, solju i malo vode, pa sve izmiksajte dva-tri minuta. Ukrasite iseckanim peršunom, ukoliko ga služite kao dodatak jelu, i vaša zdrava verzija majoneza je spremna.

Indijski oraščići su puni antioksidanata, vitamina i minerala, kao što su aminokiseline, cink, kalijum, gvožđe, kalcijum, bakar, fosfor, nijacin i vitaminom B6.

Iako se indijski orasi smatraju mastima, oni sadrže dobar holesterol.

Dakle, suprotno popularnom verovanju, oni koji jedu indijski orah najmanje dva puta nedeljno dobijaju manje na težini u poređenju sa onima koji jedu manje.