Sočne, ukusne i, pre svega, jako hranljive – kruške! Ovo voće je čuvar našeg zdravlja, a ponajviše srca.
U slasnom ukusu kruške svi bi trebalo da uživamo, jer ona bukvalno predstavlja riznicu vitamina! Zanimljivo je i to da kruška spada u malobrojnu grupu voća koje ne izaziva alergijske reakcije.
NE LJUŠTITE KORU
Šta kruške čini tako zdravim, pa na neki način i lekovitim. Ona poseduje snažan antioksidans – vitamin E, kao i vitamin C. Ovaj vitamin karakteriše velika moć u borbi protiv infekcije. Osim toga, C vitamin stimuliše bela krvna zrnca u borbi protiv infekcije, direktno uništavajući brojne viruse i bakterije.
Redovno konzumiranje ovog voća pomaže u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja i bolesti crevnog trakta. Tanka kožica krušaka sadrži hranljive sastojke isto kao i njeno “meso”, pa je najbolje da se konzumira bez ljuštenja.
VOLE JE I BEBE
Ako se kruška preseče, ona vrlo brzo oksidira i dobija braonkastu boju. Kako biste to sprečili, prelijte je sokom od limuna ili pomorandže. Kruška se preporučuje i u ishrani odojčadi kao glavni sastojak kašica.
ZAŠTO JESTI KRUŠKE
* poboljšavaju probavu
* čuvaju srce
* regulišu nivo tečnosti
* smanjuju krvni pritisak
* pomažu u zarastanju rana
* povećavaju kognitivne sposobnosti
* sprečavaju pojavu raka
* jačaju imuni sistem
* smanjuju upale
* štite od osteoporoze
* pomažu u mršavljenju
Prenela: V. N.
Izvor: Zdravaiprava/Kurir.rs