Pacijentu prvi put ugrađen uređaj za kontrolisanje epilepsije: Neurostimulator je smanjio napade za 80 %

Shuterstock

Dvanaestogodišnji dečak sa teškom epilepsijom postao je prvi pacijent na svetu koji je isprobao novi uređaj za kontrolu napada ugrađen u njegovu lobanju.

- Neurostimulator, koji šalje električne signale duboko u njegov mozak, smanjio je dnevne napade epilepsije Orana Noulsona za 80 odsto, prenosi BBC.

Njegova majka Džastin rekla je za BBC da je srećniji i da njen sin sada ima „mnogo bolji kvalitet života“.

Operacija je izvedena u oktobru kao deo ispitivanja u bolnici Great Ormond Street u Londonu kada je Oran imao 12 godina.

Oran, iz Somerseta, ima Lenoks-Gastoov sindrom, oblik epilepsije otporan na standardni tretman koji se razvio u dobu od tri godine. Od tada je svakodnevno imao napade u rasponu od dvadeset do nekoliko stotina.

Oranova majka je, pre operacije, objasnila kako je epilepsija dominirala dečakovim životom: „Ukrala mu je celo detinjstvo”.

Rekla je da je imao niz različitih napada, uključujući one u kojima bi pao na zemlju, snažno se tresao i gubio svest.

Rekla je da bi tada povremeno prestao da diše i zahtevao je hitnu reanimaciju.

Oran ima autizam i ADHD, ali Džastin kaže da je njegova epilepsija daleko najveća prepreka:

„Imala sam prilično bistrog trogodišnjaka, i u roku od nekoliko meseci od početka napada, njegovo stanje se pogoršalo i on je izgubio mnogo svojih veština“, rekla je ona.

Oran je uključen u CADET projekat – seriju ispitivanja koja procenjuju bezbednost i efikasnost duboke moždane stimulacije za tešku epilepsiju. Partnerstvo uključuje bolnicu Great Ormond Street, Universiti College London, King’s College Hospital i Univerzitet u Oksfordu.

Epileptični napadi se pokreću abnormalnim naletima električne aktivnosti u mozgu. Svrha uređaja, koji emituje konstantan impuls struje, je da blokira ili prekine nenormalne signale. Operacija, koja je trajala oko osam sati, obavljena je u oktobru 2023. godine.

Prenela: V.N.

Izvor: BBC/Zdravlje.Kurir.rs