Najčešći simptomi kurjeg oka: Ako područje postane bolno ili upaljeno javite se lekatu

Shutterstock

Kurje oči i žuljevi su debeli, stvrdnuti slojevi kože koji se razvijaju kada ona pokušava da se zaštiti od trenja ili pritiska. Često se formiraju na stopalima i prstima ili rukama. Evo po čemu se razlikuju od žuljeva i na koje simptome treba da obratite pa.

Kurje oči se javljaju kada je koža na stopalu ili prstu konstantno izložena pritisku ili trenju, obično zbog loše obuće ili dugog stajanja. Iz tog razloga, koža se zadebljava i formira čvrst, grub sloj, što može uzrokovati bol i nelagodnost.

Kurje oko i žuljevi nisu ista stvar

Kurje oči su manje i dublje od žuljeva i imaju tvrd centar okružen otečenom kožom. Mogu biti bolni kada se pritisnu. Kurje oči se često formiraju na vrhu prstiju ili na spoljnoj ivici malog prsta. Meke kurje oči imaju tendenciju da se formiraju između prstiju.

Žuljevi su retko bolni i imaju tendenciju da se razvijaju na mestima pritiska, kao što su pete, jastučići stopala i dlanovi. Mogu se razlikovati po veličini i obliku i često su veće od kurjeg oka.

Profimedia 
foto: Profimedia

Simptomi kurjeg oka:

  • Bol i nelagodnost – Osećaj bola ili peckanja na mestu gde je kurje oko prisutno, posebno prilikom hodanja ili stajanja
  • Zadebljana koža – Pojava čvrstog, grubog sloja kože koji je obično žut ili sivo-beli
  • Oticanje – Bože se pojaviti bago oticanje
  • Pritisak – Osećaj pritiska ili napetosti
  • Crvenilo i iritacija – Koža oko kurjeg oka može biti crvena ili iritirana zbog trenja
  • Smanjena pokretljivost – Otežano hodanje ili stajanje zbog nelagodnosti

Uzroci i faktori rizika

Nošenje neprikladnih cipela i čarapa: Uske cipele i visoke potpetice mogu vršiti pritisak na određene delove stopala. Ako su cipele previše labave, stopalo može kliziti i žuljati se o unutrašnjost cipele. Takođe, stopalo može trljati o šavove ili nepravilnosti unutar cipela. Neodgovarajuće čarape takođe mogu doprineti ovim problemima.

Povećan pritisak ili trenje: Problemi poput čukljeva koji uzrokuju izbočine na nožnim prstima, mogu povećati pritisak na stopala i doprineti razvoju kurjih očiju.

Genetska predispozicija: Neki ljudi nasleđuju sklonost ka formiranju kurjih očiju, uključujući one koji se javlju na mestima koja ne nose težinu, kao što su tabani i dlanovi (keratosis punctata).

Komplikacije: Ako imate dijabetes ili bilo koji drugi zdravstveni problem koji uzrokuje loš dotok krvi u stopala, rizik od komplikacija povezanih sa kurjim očima i žuljevima je veći. Dijabetes može usporiti proces zarastanja i povećati rizik od infekcija, dok loš krvotok može otežati lečenje kurjih očiju i dovesti do dodatnih problema.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

U prevenciji ovih problema mogu vam pomoći i ovi saveti.

Birajte cipele sa dovoljno prostora za prste: Ako ne možete da pomerate prste unutar cipela, one su preuske.

Kupujte cipele krajem dana: Stopala su obično najviše otečena na kraju dana, pa je najbolje da u tom trenutku birate cipele.

Koristite ortoze i umetke: Ako koristite ortoze ili umetke, nosite ih kada isprobavate cipele kako biste osigurali dobro prilagođavanje.

Zaštitne obloge: Koristite filcane jastučiće, nemedicinske kukuruzne jastučiće ili zavoje na mestima gde obuća trlja. Takođe, možete staviti separatore između prstiju.

Zaštita ruku pri radu: Nosite postavljene rukavice kada koristite ručne alate, ili obložite ručke alata platnenom trakom.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Kada posetiti doktora?

Ako kurje oko postane veoma bolno ili upaljeno, obratite se svom lekaru.

Takođe, ako imate dijabetes ili loš protok krvi, potražite savet lekara pre nego što sami počnete da lečite kurje oko.

Ovo je važno jer čak i manja povreda vašeg stopala može dovesti do inficirane otvorene rane (čira).

Prenela: N.R.

Izvor: Mayoclinic.org/Zdravlje.Kurir.rs