U apotekama sve više farmaceuta - savetnika: Tu su za pitanja pacijenata sa astmom, dijabetesom, postkovid problemima...

„Uloge farmaceuta za poboljšanje globalnih zdravstvenih potreba“, ovogodišnji je slogan kojim se proslavlja Svetski dan farmaceuta, 25. septembar.

Shutterstock

Farmaceutska komora Srbije iz godine u godinu unapređuje ulogu farmaceuta uvođenjem standardizovanih farmaceutskih usluga u apoteke širom Srbije, koje imaju za cilj poboljšanje zdravlja pacijenata, bolji stepen adherence i bolji ishod u lečenju.

 U apotekama u Srbiji ima 996 savetnika farmaceuta, koji sprovode osam usluga za pacijente. Reč je o standardizovanim farmaceutskim uslugama za pacijente sa astmom, za pacijente sa dijabetesom, hipertenzijom, standardizovana farmaceutska usluga prilikom izdavanja antibiotika, Post-kovid savetovalište, savetovalište za novo uvedeni lek, pregled terapije, i savetovalište za vakcinaciju koje uključuje savetovanje za vakcinaciju protiv sezonskog gripa, pneumokoka i HPV virusa. Svaki farmaceut savetnik na mantilu nosi bedž za određenu uslugu i time ga pacijenti mogu lakše prepoznati.

Privatna Arhiva  Do sada su farmaceuti pružili građanima i evidentirali preko 80.000 usluga u apotekama

- Primenom medicine, odnosno farmacije zasnovane na dokazima standardizuje se usluga koja je jedinstvena. Do sada su farmaceuti pružili građanima i evidentirali preko 80.000 usluga u apotekama. Kao najdostupniji zdravstveni radnici, farmaceuti svakim danom svojim znanjem i stručnošću predstvljaju neprocenljivi resurs u obezbeđenju pravilne i racionalne upotrebe lekova i medicinskih sredstava. Farmaceuti osiguravaju da pacijenti imaju pristup potrebnim lekovima i pravilno obaveštavaju pacijente o pravilnoj upotrebi lekova. To pomaže u kontroli bolesti i sprečavanju stvaranja komplikacija. Takođe, od farmaceuta se može dobiti savet i edukacija o pravilnoj primeni lekova, kao i o načinima održavanja zdravlja i prevenciji bolesti. Prateći pacijente tokom terapije, farmaceuti mogu da identifikuju i reše potencijalne probleme, poput interakcija lekova ili neželjenih reakcija na lekove/medicinska sredstva – ističe Slavica Milutinović, direktorka Farmaceutske komore Srbije.

Farmaceuti igraju ključnu ulogu u istraživanju i razvoju novih lekova i terapija, čime doprinose napretku medicine i farmacije. Pružajući stručno mišljenje i informacije o lekovima, farmaceuti doprinose i u oblikovanju zdravstvene politike i smernica.

Povodom Svetskog dana farmaceuta, Farmaceutska komora Srbije tokom septembra i oktobra meseca sprovodi projekat edukacije dece u vrtićima, predškolskim ustanovama i školama na različite teme, jer znanje i vaspitanje o zdravlju mora da se neguje od malena. Uticaj farmaceuta na javno zdravlje dobija na značaju kada se izađe iz prostora apoteke i pokaže koliko znanje farmaceuta može da doprinese jačanju zajednice.

Časovi javnog zdravlja pružaju osnovna znanja i veštine koje su ključne za očuvanje i unapređenje zdravlja pojedinaca i zajednice, čineći ih važnim delom obrazovnog sistema.

Ove godine odabrane teme su u zavisnosti od uzrasta dece, pa su tako za predškolce i mlađe osnovce namenjena predavanja – “Kako da porastemo zdravi i snažni”, „Moj farmaceut i ja” i “Superheroji za našu planetu”. Starijim osnovcima od 5. do 8. razreda, farmaceuti će pričati o nezi lica, štetnosti alkohola i energetskih pića, kao i o duvanskim proizvodima i elektronskim cigaretama – „Udahni vazduh, a ne dim!“.

Pripremila: Violeta Nedeljković