Crna rotkva i med, savršen čistač pluća i čuvar imuniteta: Nutricionista otkriva kako da pripremite moćan eliksir

Crna rotkva i med su savršen čistač pluća i odličan čuvar imuniteta. Otkrivamo vam kako da spremite moćan eliksir koji su koristile i naše bake.

Shutterstock


- U nizu blagodeti koje poseduje crna rotkva izdvojiću to da je čuvar imuniteta, saveznik u lečenju bolesti disajnih organa a i smanjuje apetit...- objašnjava na svom Instagram profilu Verica Todorović, spec. struk. nutricionista

Prema njenim rečima sirup od rotkve i meda ne izaziva nuspojave, a i veoma je jednostavan za pripremu. 

- Konzumiranjem ovog sirupa, razgrađuju se sluzi nataložene u disajnim organima i olakšava njihovo izbacivanje.

Potrebno je

• jedna veća crna rotkva (težine oko 400-500 grama)
med - jedna do dve supene kašike (najbolje drvene) 

Priprema

Sirup se priprema uveče, a koristi se narednog dana. Rotkvu dobro operite i osušite. Ako nije ravna, isecite malo donji deo, da stoji ravno. Odsecite gornji deo, koji će nam kasnije zatrebati. Napravite udubljenje u rotkvi, ostavite zidove debljine oko 2cm. U udubljenje dodajte 1 do 2 kašike meda (da se napuni više od pola rotkve). Poklopite je poklopcem – gornjim odsečenim vrhom i ostavite da prenoći. Za to vreme će se u rotkvi pojaviti lekoviti sirup, nezamenljiv u pomoći lečenju kašlja. Ujutru možete početi koristiti ovaj lekoviti sirup.

Shutterstock  Sirup protiv kašlja treba uzimati 4 do 5 puta dnevno, minimum 15 minuta pre jela. Odrasli po 1 supenu kašiku, a deca po 1 kafenu kašičicu.

Sirup protiv kašlja treba uzimati 4 do 5 puta dnevno, minimum 15 minuta pre jela. Odrasli po 1 supenu kašiku, a deca po 1 kafenu kašičicu. Ako ga uzimate preventivno uzimati 3 x 1 supena kašika 15min pre obroka (odrasli) a deca po 1 kafenu kašičicu.

U toku dana sirup ćete iskoristiti, zato uveče u istu rotkvu opet dodajte med, a sutradan ponovo konzumirajte ovaj ukusan i lekoviti sirup. Tek posle dva-tri dana, možete promeniti rotkvu. Ovim lekovitim sirupom se brzo oslobađamo suvog i upornog kašlja. A deca će ga prihvatiti sa zadovoljstvom.

Nemojte koristiti sirup duže od 15 dana u kontinuitetu.

Prenela: Violeta Nedeljković