Održana akcija “Daj pedalu raku”: Deset godina podrške ženama obolelim i lečenim od raka dojke

I ovog oktobra, deseti put, pacijenti i njihove porodici, prijatelji i lekari širom Srbije "dali su pedalu raku". Događaju je prisustvovala i Irena Petrović, direktorka WMG fondacije u znak podrške kampanji i svim ženama koje vode borbu sa ovom bolešću.

Shutterstock

Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke od koga u Srbiji svake godine premine oko 1.700 žena. I ovog oktobra, deseti put, pacijenti i njihove porodici, prijatelji i lekari širom Srbije "dali su pedalu raku". Biciklistička trka je počela u 12 časova u više od 30 gradova šiom Srbije, a ovom manifestacijom već deset godina šalje se poruka o važnosti redovnih pregleda, samopregleda dojke i o tome kako treba misliti o svom zdravlju, naglašava Vesna Bondžić iz Ženskog centra "Milica"

- Takođe, hoćemo da pošaljemo poruku svim ženama Srbije da svake godine odrade jedan utrazvučni pregled, mamografski pregled na dve godine i samopregled jednom mesečno. U 95 odsto slučajeva rak dojke je izlečiv ukoliko se otkrije na vreme - dodaje Bondžićeva.

RTS Printscreen  Vesna Bondžić

U ovih deset godina kako traje kampanja stao je veliki rad i velika podrška Ministarstva zdravlja, Insituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", lokalnih samouprava i udruženja pacijenata.

- Ono što je do države jeste da organizacija skrininga bude još bolja i da dostignemo pokrivenost od 70 procenata žena - ističe Vesna Bondžić koja se i sama pra 18 godina borila i izborila sa rakom dojke.

Pripremila: N.L.

Izvor: Rrts.rs/Zdravlje.kurir.rs