3 najefikasnija čaja za iskašljavanje i inhalaciju: Evo kako da ih spremite

U vreme kada vladaju virusne infekcije najbolje rešenje su čajevi od lekovitih biljkaka. Ove biljke ne samo da vam mogu olakšati disanje, već i mogu da pomognu i u razmekšavanju sluzi. A ovo su 3 najbolja čaja za iskašljavanje i inhalaciju.

Shuttersotck

Ove prirodne metode mogu pružiti značajno olakšanje i poboljšati disajne puteve, a istovremeno su jednostavne za pripremu i korišćenje. 

Moćna mešavina podbela i sleza

Nabavite podbel, crni slez i beli slez, pa izmešajte cvet sve tri biljke u istom odnosu. 

Potom prelijte jednu kašiku ove mešavine sa 200 ml ključale vode. Ostavite da odstoji pet minuta, a zatim procedite i prohladite pre nego što popijete.

Mešavina ovih biljaka će vam pomoći da lakše iskašljavate nakupljeni šlajm.

Kamilica za razmekšavanje sluzi

Punu šaku kamilice stavite u lonac s vodom, poklopite i zagrevajte do ključanja.

Kada voda proključa, sklonite s vatre i pokrijte sebe i lonac jednim čaršavom ili velikim peškirom. Podižite s vremena na vreme poklopac, polako puštajući paru da izlazi kako bi ste je udisali.

Shutter  Kamilica za razmekšavanje sluzi

Važno je da para bude topla, ali ne vrela, kako bi se izbegle opekotine. Ova inhalacija razmekšava sluz i pomaže da se ona izbaci, često delujući bolje od lekova koji uništavaju bacile.

Inhalacija sa čajem od bosiljka

Stavite dve supene kašike suvog bosiljka u litar proključale vode, sipajući je u širu činiju. Nagnite lice iznad činije i prekrijte glavu peškirom, trudeći se da što duže udišete ovu blagotvornu paru.

Sutterstock  Neka istraživanja sugerišu da dodavanje bosiljka vašoj ishrani može pomoći u smanjenju visokog nivoa šećera u krvi.

Pazite da lice ne bude previše blizu činije s vrelom vodom, kako bi se izbegle opekotine. Ako ne možete dugo izdržati ispod peškira, pravite kraće pauze, ali nastojte da izloženost pari traje bar nekoliko minuta za postizanje željenih efekata.

Napomena: Uvek je dobro konsultovati se sa stručnjakom pre nego što se odlučite za bilo koji oblik alternativnog lečenja.

Pripremila: Nataša Radosavljević