12 namirnica i 3 nutrijenata za jači imunitet: Nutricionista otkriva kako da vas virusi zaobilaze
Dodavanjem određenih namirnica u svoj svakodnevni jelovnik možete da pomognete svom telu da se efikasnije brani od prehlada i ostalih sezonskih infekcija.
Želite maksimalno da smanjite rizik od aktuelnih virusa i drugih mikroorganizama? Jedno je sigurno - vaša prva (i jedina) linija obrane je vaš imunitet. Kako se veći deo imunih ćelija krije u probavnom sistemu ono što jedete je od ključne važnosti za vaše zdravlje, te je preporuka da mudro birate namirnice kojima ćete oplemeniti svoj obrok.
Sledi lista najboljih izvora vitamina i hranljivih materija za vaš imunitet prema preporuci nutricionite Nataše Aleksić.
Vitamin E - Bademi, avokado, suncokretove semenke i spanać su fantastični izvori ovog moćnog antioksidansa koji štiti vaše ćelije i pomaže imunom sistemu.
Beta karoten - Redovno jedite bundeve, tikvu, šargarepu ili slatki krompir. Uloga beta karotena je višestruka - utiče na imunitet, štiti brojne organe, ima antioksidativno dejstvo i podstiče ćelijsku regeneraciju.
Vitamin C - Citrusi, crvena paprika, brokoli i paradajz su prebogati vitaminom C, poznatim zaštitnikom vašeg imunog sistema. Ne samo da pomaže u borbi protiv prehlada, već ubrzava i oporavak.
Pripremila: Nataša Lazović
Zašto su prva 3 sata ključna za dobar ishod lečenja moždanog udara? Neurolog ima odgovor