Foto: Profimedia

važno je znati

AKO NE NOSITE NAOČARE A TREBALO BI UVEĆAVA SE RIZIK OD DEMENCIJE: Pratite savete oftalmologa da sprečite dodatne probleme

Ukoliko su vam potrebne naočare za korekciju vida a ne nosite ih, ne stimulišete mozak i neuronske veze svim senzorima iz okoline i na taj način sebe izlažete većem riziku od pojave demencije, tvrde stručnjaci.

Zdravlje
> 13:10h

- U suštini, ako ne koristite vid u dovoljnoj meri, možete ga i izgubiti - rekao je Kevin Jameson, predsednik, izvršni direktor i predsednik odbora Američkog društva za demenciju, za The Mirror US.

Dok su neka od dementnih stanja genetska, većina se može ublažiti uočavanjem faktora rizika u načinu života, koji mogu uključivati loš vid i gubitak drugih senzornih inputa.

- Gubitak sluha, gubitak vida, gubitak čula - poput sposobnosti dodira ili mirisa - sve to je povezano sa smanjenjem simulacije mozga jer ne "vežbate" dovoljno neuronske veze - objasnio je Džejmson.

Iako je demencija prirodni deo starenja mogu se preduzeti neke mere da se ona usporifoto: Alice Day / Panthermedia / Profimedia

Jačanje neuronskih puteva

Postoji mnogo različitih tipova demencije, uključujući vaskularnu, Levijevo telo, frontotemporalnu, hroničnu traumatsku encefalopatiju (CTE), hidrocefalus normalnog pritiska (voda na mozgu) i najpoznatiju, Alchajmerovu bolest.

Stimulisanje mozga u dovoljnoj meri može pomoći u jačanju neuronskih puteva, osiguravajući da se veze između njih sporije pogoršavaju kako starite i na taj način se umanji rizik od ovih oboljenja.

Demencija može da se uspori

Iako je demencija prirodni deo starenja i života, ipak se mogu preduzeti neke mere da se sve to uspori i odloži.

- Možda nećete sprečiti u potpunosti da se demencija pojavi u budućnosti, ali možete učiniti mnogo da ublažite rizike - objasnio je on ohrabrujući javnost da nose naočare ako su im propisane kao i svoje slušne aparate.

(kurir.rs/mirror.co.uk)