Foto: Profimedia

pomozite sebi

TERAPEUTI SAVETUJU: Evo kako da se najefikasnije nosite sa NAPADIMA PANIKE?

Ponekada su napadi panike neizbežni, ali stručnjaci tvrde da postoje mehanizmi suočavanja koje možete primeniti kako biste smirili situaciju.

Saveti stručnjaka

Na temelju ličnih iskustava s napadima panike, Trejsi Sciuli, terapeutkinja s dugogodišnjim iskustvom, danas pomaže svojim klijentima u prevladavanju ovog zastrašujućeg problema i savetuje šta da rade kada se nađu usred napada panike.

Ona je objasnila je za magazin Health da je početna tačka za napade panike različita za svakoga.

- Strahovita misao ili briga mogla bi da prevlada njihovim umom, praćena navalom fizičkih simptoma, a zatim te strahovite misli počinju da se pojačavaju i pogoršavaju. Za druge, osećaj ubrzanog otkucaja srca ili stegnutosti u prsima može da bude ono što pokreće paniku - rekla je ona.

Sciuli je objasnila da kad počne napad panike, um i telo percipiraju pretnju i reaguju na način koji se suprotstavlja toj pretnji. Ovaj odgovor isti je kao kad biste bili u opasnosti ili se branili, rekla je.

Duboko udahnete čim primetite da vam se ubrzava otkucaj srca i da preusmerite uznemirujuće mislifoto: Shutterstock

Dubok udah pomaže da se prekinu uznemirujuće misli

Terapeutkinja Vitni Koleman podstiče pacijente da ne zadržavaju dah, ne koriste nikakve supstance i da se ne upuštaju u negativan unutrašnji dijalog koji može produbiti epizodu i podstaknuti akcije poput pokušaja skrivanja iskustva ili bežanja s mesta događaja.

Isto tako, terapeutkinja Sciuli predlaže da duboko udahnete čim primetite da vam se ubrzava otkucaj srca i da preusmerite uznemirujuće misli.

- Veliki sam obožavatelj korišćenja muzike, podkasta i telesne aktivnosti kako bih preusmerila svoju pažnju - reka je ona.

Probajte tehniku 5-4-3-2-1

Karnes objašnjava da je jedna od njenih omiljenih tehnika je 5-4-3-2-1 tehnika.

- Ova tehnika uključuje nabrajanje pet stvari koje možete videti, četiri stvari koje možete čuti, tri stvari koje možete osetiti, dve stvari koje možete mirisati i jednu stvar koju možete okusiti - kazala je.

- Dramatično šokiranje našeg tela intenzivnim senzacijama, poput stajanja pod hladnim tušem, može stvarno pomoći da preusmerimo pažnju s onoga u čemu smo zaglavljeni - rekao je psiholog Džaris Hiser.

foto: Profimedia

Pacijenti sa srčanim problemima treba da budu na oprezu

Čak i kad znate simptome napada panike, poseta zdravstvenom stručnjaku radi procene stanja može da bude mudar potez.

- Usred napada panike može da bude teško da razlučite da li je reč o medicinskoj hitnosti ili napadu panike - objasnila je Koleman.

Terapeutkinja Sciuli preporučuje da svi koji imaju srčane probleme, brige oko krvnog pritiska ili istoriju moždanog udara budu na oprezu i odu kod lekara ako su nesigurni u svoje simptome.

(kurir.rs/n1.rs/health.com)