Konzumacija većih količina industrijski prerađene hrane i pića, naročito ako su te namirnice veštački zaslađene, može da bude povezana s razvojem depresije, pokazalo je novo istraživanje u koje je bilo uključeno 30.000 žena.
Grupa istraživača sa Harvarda je ove godine završila opsežno istraživanje o konzumiranju ultra-obrađene hrane i kako bi to moglo dovesti ljude u opasnost od depresije.
Istraživači su pažljivo pratili ishranu 30.000 žena tokom perioda od četrnaest godina. Ovi veoma iskusni istraživači su zatim kategorisali ultra-obrađenu hranu, uključujući proizvode poput slatkih grickalica, gotovih jela, masti, sosova, prerađenog mesa, gaziranih pića i veštačkih zaslađivača.
Šta su veštački zaslađivači?
Uobičajeni primeri zaslađivača uključuju aspartam, saharin, sukralozu, acesulfam kalijum i ciklamat. Obično se nalaze u proizvodima hrane i pića sa oznakom „bez šećera“ ili „dijetetski proizvod“. Iako pružaju slatkoću bez dodatnih kalorija, i dalje se vode debate o njihovom uticaju na zdravlje.
Studija je posebno otkrila specifičnu korelaciju između veštačkih zaslađivača, veštački zaslađenih napitaka i povećanog rizika od depresije. Važno je da čak i nakon razmatranja mnogih drugih potencijalnih faktora koji mogu da doprinesu depresiji, kao što su starost, vežbanje i navike pušenja, ovaj povišeni rizik je ostao veoma očigledan.
Šta su veštački zaslađivači?
Uobičajeni primeri zaslađivača uključuju aspartam, saharin, sukralozu, acesulfam kalijum i ciklamat. Obično se nalaze u proizvodima hrane i pića sa oznakom „bez šećera“ ili „dijetetski proizvod“. Iako pružaju slatkoću bez dodatnih kalorija, i dalje se vode debate o njihovom uticaju na zdravlje.
Koje efekte veštački zaslađivači imaju na zdravlje?
Neke studije sugerišu da veštački zaslađivači mogu poremetiti ravnotežu crevnih bakterija, utičući na metaboličke procese i potencijalno doprinoseći metaboličkim poremećajima. Postoje i diskusije o tome kako veštački zaslađivači mogu uticati na preferencije ukusa, regulaciju apetita i njihove potencijalne veze sa stanjima kao što su gojaznost, dijabetes i neurološki poremećaji.
Kakva je veza zaslađivač-depresija?
Pojedine teorije ukazuju na potencijalne načine na koje bi se veštački zaslađivači mogli povezati sa povećanim rizikom od depresije:
Promene neurotransmitera
Uprkos tome što imaju kalorije, veštački zaslađivači mogu uticati na ravnotežu neurotransmitera poput serotonina i dopamina u mozgu. Ova jedinjenja igraju ulogu u regulisanju raspoloženja, tako da svaki poremećaj može potencijalno doprineti simptomima.
Komunikacija između creva i mozga
Nedavne studije su istakle komunikacioni sistem poznat kao osovina creva i mozga. Čini se da veštački zaslađivači mogu uticati na sastav crevne mikrobiote, što bi onda moglo uticati na vezu između creva i mozga. Ova interakcija može imati implikacije na zdravlje, uključujući depresiju.
Metabolički i hormonski efekti
Veštački zaslađivači mogu potencijalno da promene metaboličke procese i hormonske odgovore u telu, što dovodi do promena u nivou šećera u krvi i insulinskoj rezistenciji. Ove promene mogu indirektno uticati na regulaciju raspoloženja i doprineti simptomima depresije.
Preferencije ukusa i sistem nagrađivanja
Istraživanja sugerišu da veštački zaslađivači daju slatkoću bez kalorija, tako da vremenom mogu promeniti preferencije ukusa. Ova promena bi mogla povećati verovatnoću da pojedinci požele određenu hranu, ometajući sistem nagrađivanja mozga i potencijalno dovodeći do žudnje za prerađenom hranom koja bi mogla da izazove depresivna osećanja.
Psihološki aspekti
Način na koji neko doživljava zaslađivače kao opciju može uticati na njihovo opšte psihičko blagostanje. Ako ljudi gledaju na ove zaslađivače negativno ili se osećaju krivim što ih konzumiraju, to može uticati na njihovo stanje uma i možda dovesti do osećanja depresije.
(kurir.rs/healthnews.com)