KEKS I KOBASICE IZAZIVAJU ZAVISNOST KAO NIKOTIN: Evo zašto ultra-prepađena hrana nije dobra za zdravlje
Foto: Profimedia

studija

KEKS I KOBASICE IZAZIVAJU ZAVISNOST KAO NIKOTIN: Evo zašto ultra-prepađena hrana nije dobra za zdravlje

Ishrana -

Ne možete da spustite kesu čipsa sve dok ne pojedete i poslednji komadić? Nauka kaže da problem nije u vama, već u nezdravoj hrani. Eksperti ističu da ultra-obrađena hrana, ili UPF, izaziva zavisnost kao nikotin ili droge.

Nova analiza 281 studije u 36 različitih zemalja pokazala je da je zapanjujućih 14% odraslih zavisno od ultra-prerađene hrane. Otkriće je šokantno kada znamo da je ultra-prerađena hrana, koja uključuje kobasice, sladoled, keks, bezalkoholna pića i slatke žitarice, povezana sa demencijom, rakom, psihološkim problemima, pa čak i ranom smrću.

- Kombinacija rafinisanih ugljenih hidrata i masti koje se često nalaze u ultra-prerađenoj hrani može povećati zavisnost od ove hrane - napisali su autori studije u svojim nalazima objavljenim u The BMJ

 Konzumiranje ultra-obrađene hrane izaziva nalet dopamina, koji vremenom opada, što dovodi do ciklusa žudnje
Konzumiranje ultra-obrađene hrane izaziva nalet dopamina, koji vremenom opada, što dovodi do ciklusa žudnjefoto: Shutterstock

Samo jedan sastojak može izazvati zavisnost

Jedan od autora studije, Kris van Tuleken, rekao je za Gardijan:

- Ultra obrađena hrana za mnoge ljude izaziva zavisnost. Kada postanu zavisni od hrane, to je skoro uvek ultra-obrađena hrana.

Naučnici sumnjaju da samo jedan sastojak može izazvati zavisnost.

- Konzumiranje ultra-obrađene hrane izaziva nalet dopamina, koji vremenom opada, što dovodi do iznenadnog ciklusa žudnje - slično kao neko ko je zavisnik od alkohola ili droge. Iako je malo verovatno da sami po sebi izazivaju zavisnost, aditivi u hrani mogu da pojačavaju kalorijske efekte - primetio je istraživački tim.

Kombinacija rafinisanih ugljenih hidrata i masti koje se često nalaze u ultra-prerađenoj hrani može povećati zavisnost od ove hrane
Kombinacija rafinisanih ugljenih hidrata i masti koje se često nalaze u ultra-prerađenoj hrani može povećati zavisnost od ove hranefoto: Profimedia

Zavisnost se neće pojaviti kod svakoga

Prema Van Tullekenu, proizvodi koji izazivaju zavisnost nemaju isti efekat na sve.

- Skoro 90 odsto ljudi može da proba alkohol i ne razvije problematičnu vezu. Tako će neko pojesti šaku čipsa i biti zadovoljan, a neko možda neće biti te sreće.

Većina namirnica je bezbedna u umerenim količinama.

Magazin Healthline navodi da ne bi trebalo da više od 10-20 odsto naših kalorija dolazi iz prerađene hrane.

(kurir.rs/index.hr/thebmj.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track