Foto: Shutterstock

SAVET

KURKUMA UTIČE NA PLODNOST: Ubacite MALO ovog začina u ishranu! Poboljšaće ukus svakom jelu, ali i ŠANSE ZA TRUDNOĆU

Znamo da je kurkuma začin u kuhinji. A da li se može nešto još bolje dobiti od ovog začina? Da li kurkuma može uticati na našu plodnost? Evo šta kažu stručnjaci...

Zdravlje iz Prirode

Kurkuma je kulinarska biljka, koja se tradicionalno koristi uglavnom u azijskoj kuhinji. Takođe se koristi kao moćno protivupalno sredstvo u kineskoj i indijskoj medicini milenijumima. Kurkuma je srodnik đumbira i izgleda veoma slično, ali kada se preseče koren otkriva se karakteristična žuta boja.

Zdravstveni benefiti kurkume

Glavno aktivno jedinjenje u kurkumi je kurkumin, koji ima dokazane efekte koji su uporedivi sa antiinflamatornim lekovima, ali bez potencijalno štetnih neželjenih efekata. Trenutno postoji mnogo istraživanja fokusiranih na antiinflamatorna svojstva kurkumina i niz studija koje pokazuju njegovu korist u lečenju širokog spektra stanja u rasponu od artritisa preko raka do inflamatorne bolesti creva.

foto: Profimedia

Kako može pomoći kod neplodnosti?

Kao antiinflamatorno sredstvo, kurkuma podržava imuni sistem. Takođe je moćan antioksidans, što znači da je sposoban da se bori protiv štetnih slobodnih radikala i zaštiti našu DNK od oštećenja. Takođe, može pomoći u zaštiti od toksičnosti teških metala stimulisanjem enzima koji su odgovorni za izbacivanje toksina iz tela. Kada pokušavamo da zatrudnimo, zaštita DNK i smanjenje toksičnosti teških metala su glavni prioriteti, tako da je lako shvatiti zašto bi možda bilo dobro razmisliti o korišćenju kurkume u muškoj i ženskoj neplodnosti. Pored toga, mnoga stanja koja pogađaju žene koje pokušavaju da zatrudne karakteriše upala i bol, tako da upotreba kurkume može biti od pomoći u lečenju neplodnosti. Primeri stanja povezanih sa plodnošću u kojima kurkuma može biti od pomoći su PCOS, endometrioza, fibroidi materice i predmenstrualna napetost.

Kako treba koristiti kurkumu?

Nema sumnje da kurkuma ima brojne zdravstvene prednosti, ali uvek je dobra ideja da se konsultujete sa stručnjakom pre nego što je upotrebite u terapiji. Međutim, postoje neka stanja kada su visoke doze kurkume ili kurkumina kontraindikovane. Ne bi ipak trebalo uzimati velike doze u obliku suplemenata dok pokušavate da zatrudnite zbog potencijalnih štetnih efekata u trudnoći. Kurkuma je blagi stimulans materice, pa stoga nije nešto što se preporučuje trudnicama u terapijskim dozama.

foto: Profimedia

Trebalo bi, smatraju stručnjaci za plodnost, da se svi zalažemo za hranu na prvom mestu, a zatim za suplemente. Odlična je ideja, i savršeno bezbedna, eksperimentisati sa upotrebom malo kurkume u kuvanju dok pokušavate da zatrudnite, kao i tokom trudnoće, ali isključivo u malim dozama. Bioraspoloživost kurkume može se poboljšati dodatkom malo crnog bibera i masti, pa zašto ne biste probali novi recept sa ovakvom mešavinom? Ali samo malo, tek da hrani da pikantan ukus.

(Šansa za roditeljstvo/ Kurir.rs)