DOKTORI UPOZORAVAJU: Ne uzimajte SUPLEMENTE na svoju ruku jer tako pravite više štete nego koristi
Foto: Shutterstock

OPREZ

DOKTORI UPOZORAVAJU: Ne uzimajte SUPLEMENTE na svoju ruku jer tako pravite više štete nego koristi

Saveti stručnjaka -

Dok TV reklame jasno pokazuju da nisu svi lekovi bezbedni sa svojom dugačkom listom potencijalno opasnih neželjenih efekata na kraju reklame, to nije slučaj sa suplementima. Dodaci ishrani mogu dati korisne rezultate, posebno kada je u pitanju nedostatak vitamina, ali to ne znači da su svi bez rizika i efikasni. Mnogi od njih mogu da izazovu štetne neželjene efekte i ne bi ih trebalo uzimati bez konsultacije sa lekarom, smatraju stručnjaci.

Vitamin B-17

Dr Keli Džonson-Arbor, toksikolog i medicinski direktor Nacionalnog centra za trovanje kaže:

"Ovaj "vitamin" zapravo sadrži amigdalin, koji se razlaže u cijanid u ljudskom tijelu. Iako vitamin B-17 se ponekad reklamira kao alternativni tretman za rak, češće se prepoznaje kao moćan otrov zbog proizvodnje cijanida. Ljudi su već iskusili tešku toksičnost cijanida i smrt nakon uzimanja vitamina B-17 za lečenje raka. "

Kurkuma bez dodatka piperina

Dr Džonson-Arbor objašnjava: „Kurkuma se koristi kao prirodni lek protiv upale, raka i infekcija. Glavni aktivni sastojak kurkume, kurkumin, slabo se apsorbuje u ljudskom gastrointestinalnom sistemu, tako da piperin (komponenta crnog bibera) se često dodaje formulacijama kurkume kako bi se poboljšala apsorpcija leka u crevima. U jednoj studiji kurkumin nije bio detektovan u krvi ljudi kada se davao samo na usta, ali je dodavanje piperina povećalo bioraspoloživost za 2000 %. U suštini, ako ljudi uzimaju kurkumu bez piperina, ljudsko telo je ne apsorbuje. Na sreću, mnogi preparati kurkume takođe sadrže piperin kao sastojak - objašnjava dr Džonson-Arbor za Yahoo.

Mleko, Kurkuma, žuto Mleko
foto: Profimedia

Gvožđe

Dok suplementi gvožđa mogu biti od koristi osobama sa anemijom, korisnost suplemenata bakra i gvožđa brzo opada za žene nakon 50 godina.

- U stvari, ovi suplementi mogu zapravo povećati rizik od Alchajmerove i srčanih bolesti, pa se savetuje da ih izbegavate nakon 50 ili tako nešto. Bakar i gvožđe se mogu naći u nekim vrstama mesa, lisnatog povrća, pasulja i orašastih plodova - smatra dr Jakob Haskalović.

Vitamin B3

Dr Džordin Mastrodomeniko kaže: "Vitamin B3 je poznat kao niacin. Koristi se za kontrolu nivoa holesterola kod pacijenata sa istorijom kardiovaskularnih bolesti. Međutim, povećava šanse za razvoj niskog krvnog pritiska što je štetno. Uzrokuje zamućenje vida povećanjem tečnosti u očima. Pored toga, niacin izaziva umor, mučninu i dijareju."

Folna kiselina

Mastrodomenico upozorava: „Folna kiselina se ne preporučuje ženama u postmenopauzi jer smanjuje nivoe u plazmi i pojačava valunge. Generalno, folna kiselina izaziva crevne smetnje kao što su mučnina, gasovi, bol u stomaku i nadimanje. Kod nekih ljudi izaziva potpuni gubitak apetita što dovodi do neravnoteže elektrolita i neuhranjenosti. Folat takođe povećava šanse za razvoj poremećaja spavanja i pamćenja."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track