Foto: Shutterstock

Pažnja, pažnja

DA LI JE BEZBEDNO PONOVO KORISTITI JEDNOKRATNE PLASTIČNE KUTIJE ZA HRANU? Obratite pažnju na OVE OZNAKE na ambalaži

Većina nas nakon što pojede hranu iz plastične ambalaže, opere je i sačuva za ponovno korišćenje, ne želeći da je baci u đubre. Jer naravno, plastične činijice mogu se ponovo iskoristiti, zar ne? Međutim, odgovor bi mogao biti složeniji nego što mislite.

Zdravlje
> 15:41h

Prema naučniku za hranu i osnivaču Wise Intake, Dragomiru Markoviću, čak i obične plastične posude za hranu imaju rok trajanja od šest meseci do godinu dana. Životni vek je još kraći kada su u pitanju nižekvalitetne plastične kutije "za poneti" koje restorani obično koriste, piše magazin Health Digest.

- Možete ih ponovo koristiti, ali teško je proceniti šta je bezbedno, a šta nije - rekao je Đenova Vorner, docent na odseku za hemiju i nauku o životnoj sredini na Tehnološkom institutu u Nju Džersiju.

Glavna briga kod ponovne upotrebe plastičnih kutija je ispiranje tj. ono što se dešava kada plastifikatori (aditivi koji ulaze u plastiku i pomažu fleksibilnosti i izdržljivosti proizvoda) prodru u životnu sredinu i hranu koja se čuva u kutijama tokom upotrebe. Ove hemikalije mogu loše uticati na vaše hormone.

foto: Shutterstock

Pogled na poleđinu kutije može vam dati neke naznake

Plastične kutije za odlaganje (uključujući restoranske kutije za poneti) imaju simbol za reciklažu u obliku trougla na poleđini sa brojem unutra. Oblik treba da ukaže na mogućnost recikliranja, dok se broj odnosi na vrstu smole koja se koristi za proizvodnju plastike.

Michael Tunick, hemičar u Drekel odeljenju za upravljanje hranom i ugostiteljstvom, rekao je za Southern Living da su 1, 3 i 6 zapravo plastika za jednokratnu upotrebu, dok je 7 napravljen od polikarbonata - koji sadrži bisfenol A (BPA), poznatu hemikalija koja ometa endokrini sistem (EDC) - i ne treba je ponovo koristiti.

foto: Shutterstock

Da li je onda bezbedno ponovo koristiti jednokratke plastične kutije?

Stručnjaci kažu da bi moglo biti u redu ponovo koristiti kutije za poneti iz restorana nekoliko meseci. Ipak, najbolje je da u njima izbegavate čuvanje hrane koja je masna, vruća ili kisela. Ako želite da budete potpuno bezbedni dok ponovo koristite plastiku, u njoj čuvajte samo suvu hranu i to na sobnoj temperaturi.

Međutim, ono što definitivno nikako ne smete da radite je da ubacujete plastične posude za poneti u mašinu za pranje sudova ili da u njima podgrevate svoju hranu u mikrotalasnoj pećnici. I jedno i drugo će samo povećati šanse za ispiranje, što može oštetiti vaš endokrini sistem.

- Pored toga, ove kutije će vremenom postajati sve krhkije, što dovodi do većeg rizika da se mikroplastika odlepi i dospe u vašu hranu - objasnio je Brajan Kuoc Le, naučnik za hranu i konsultant za industriju hrane i pića.

Očigledni znaci da plastična kutija više nije bezbedna za upotrebu uključuju promenu boje, mrlje, izgrebana unutrašnjost i promena teksture. Ako primetite bilo šta od ovoga, bacite ih u đubre za reciklažu ili pronađite druge, neprehrambene namene.

(kurir.rs/healthdigest.com)