ŠTA JE DOBRO JESTI DA BISTE SAČUVALI ZDRAV ŽUČ? 4 važne smernice za "žučnu dijetu"

Shutterstock

Retko razmišljamo o zdravlju žuča. Brinemo za srce, mišiće, probavni sistem, ali žuč nam retko pada na pamet, sve dok ne počne da pravi probleme. Njih, srećom, možete ih izbeći pravilnom ishranom.

Postoje četiri glavne smernice za ishranu kojih se treba pridržavati ako želite da svoju žuč držite pod kontrolom.

  • Nemojte jesti više nego što vam je potrebno
  • Nemojte jesti kada ste pod stresom
  • Jedite što više sveže hrane
  • Izbegavajte prerađenu hranu

Optimalna težina jako je važna za zdravlje žučne kese

Važno je naglasiti da nisu sve masti loše i da samo zato što želite da držite holesterol pod kontrolom ne znači da apsolutno treba da izbegavate sve masti.

Međutim, održavanje zdrave težine je neophodno za zdravlje žučne kese. Tajna je u doziranju masti u manjim količinama i češćim obrocima bogatim voćem, povrćem, integralnim žitaricama i mahunarkama. Obavezno uključite što više vlakana u svoju ishranu, jer je ishrana sa malo vlakana često povezana sa problemima sa žuči.

Namirnice dobre za žuč: brokoli, karfiol, celer, šargarepa, pomorandža, banana, tikva, ananas, papaja, trešnja, avokado, sirće, rotkvica, limun, grožđe, lubenica, laneno ulje, meso, piletina, teletina, riba.

Shutterstock 
Birajte brokoli, karfiol, šargarepu, banane, tikve, limun...foto: Shutterstock

Ove namirnice i navike izbegavajte u širokom luku

Namirnice koje su štetne za žuč - Ako imate žučnih problema,trebalo bi da ih izbegavate ili jedete u malim količinama:

  • crveno meso
  • pržena i prerađena hrana (kolači, keksi, grickalice, paštete, kobasice)
  • svinjska mast i druge masti životinjskog porekla
  • Pušenje može doprineti poslu poremećaji žučne kese, pa ako uopšte možete, izbegavajte ovu nezdravu naviku ili barem smanjite količinu cigareta.

Tri četvrtine kamena u žuči formira se od holesterola

Žučna kesa je vreća koja se nalazi ispod jetre, koja služi kao skladište žuči sve dok nije potrebna za varenje masti u tankom crevu. Većina kamena u žuči, tačnije tri četvrtine, formira se od holesterola. Iako holesterol ima udeo od samo 5 % u sastavu žuči, on je problematičan zbog niske rastvorljivosti. Sve dok je odnos holesterola u ravnoteži sa žučnim solima, nema problema.

Nekada je uklanjanje žučne kese najbilje rešenje

Međutim, ako jetra počne da luči previše holesterola, dolazi do prezasićenja i holesterol počinje da se taloži iz rastvora žuči. Tako se formira žučni kamenac. U situacijama kada žuč izaziva velike probleme, žučna kesa se može hirurški ukloniti, a pacijenti, uz prilagođavanje ishrane, nastavljaju da žive normalno. Međutim, žučna kesa postoji s razlogom i zato treba da vodite računa o njoj.

(kurir.rs/miss7zdrava.24sata.hr)