ZAŠTO JE, I PORED KAMPANJA, U SRBIJI VEĆI BROJ PUŠAČA? Dr Božić: Mnogi bi da prestanu, ali nemaju podršku, A OPASNOST JE OGROMNA
Foto: Shutterstock

kurir tv

ZAŠTO JE, I PORED KAMPANJA, U SRBIJI VEĆI BROJ PUŠAČA? Dr Božić: Mnogi bi da prestanu, ali nemaju podršku, A OPASNOST JE OGROMNA

Bolesti -

U Srbiji se godišnje u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od raka umre više od 20.000 ljudi. Prema najnovijim procenama, a među 40 zemalja Evrope, naša zemlja svrstava se u grupu zemalja sa srednjim rizikom obolevanja (nalazi se na 12. mestu) i visokim rizikom umiranja od malignih bolesti u Evropi (na drugom mestu odmah posle Mađarske).

Rak dojke je najzastupljenijiO tome je pričala i doktorka Ivana Božić za gledaoce Kurir televizije, povodom šezdesete nedelje Borbe protiv raka i 36. simpozjuma medicinskih onkolokških sestara.

Ivana Božić
foto: Kurir tv

- Nedelja borbe protiv raka, tačnije Kancerološka nedelja, tek danas počinje - rekla je Božić.

Ovogodišnja jubilarna 60. Kancerološka nedelja, koja će biti održana od 29. novembra do 2. decembra u Beogradu, okupiće vodeće lokalne, regionalne i svetske stručnjake prepoznate u naučnoj zajednici, koji će kroz interaktivne diskusije preneti svoja znanja i iskustva iz kliničke prakse i ugla pacijenata u oblasti onkologije.

Na pitanje novinarke TV KURIRA Lene Sudar, da li zna gde se Srbija tačno nalazi u odnosu na Evropu i evropske tokove u lečenju, i da li su stvari u tom smislu promenile na bolje, doktorka Božić kaže:

- Imamo dostupne nove lekove u Srbiji, ali ne mogu reći da su svi lekovi preporučeni prema našim standardnim kliničkim vodičima dostupni za lečenje pacijenata. Nadamo se da će se situacija promeniti. Poslednjih godina videli smo neke promene i dobili nove lekove, ali uvek postoji prostor za unapređenje.

Uvek se čini da se mnogo priča o lečenju, a malo o preventivi.

- Čak i kada su u pitanju lekari, onkolozi, specijalisti, ali i doktori opšte prakse, pitam se da li je struka razmišljala o tome da poboljša edukaciju lekara, ali i da se nešto uradi u obrazovnom sistemu, na fakultetima.

02:12

ZAŠTO JE, I PORED KAMPANJA PROTIV PUŠENJA, VEĆI BROJ ONIH KOJI I DALJE PUŠE? Božić za Kurir: Pre lečenja, nedostaje nam PREVENCIJA

Mislim da se možda nešto uradilo u pogledu prevencije, ali prevencija je ključna. Postoji posebna specijalnost u medicini koja se time bavi i to nije problem. Problem je kako implementirati mere prevencije - rekla je Božić, pa navela primer:

- Imamo stalne kampanje protiv pušenja, ali veliki procenat stanovništva i dalje puši. Često čujemo kontrargument da ljudi žele prestati, ali imaju lošu podršku i organizaciju. U svemu tome ima istine.Treba sedeti i razmotriti nacionalni program i kako ga sprovesti, jer zaista je prevencija ključna. Možemo lečiti kasnije, ali prevencijom možemo smanjiti rizik od nastanka karcinoma - rekla je dr Božić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

01:59

SVI SE BAVE PUTINOVIM ZDRAVLJEM, A ZABORAVLJAJU ONE DEMENTNE! Stručnjaci o teoriji da je ruski predsednik imao KANCER

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track