Foto: Shutterstock

SZO upozorava

USAMLJENOST JE ŠTETNA PO ZDRAVLJE KAO I CIGARETE: Nedostatak druženja povećava rizik od umiranja za 39 %

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je usamljenost „ zdravstvenom pretnjom“, sa rizicima smrtonosnim kao i pušenje do 15 cigareta dnevno.

Mentalno zdravlje

- Usamljenost prevazilazi granice i postaje globalna briga za javno zdravlje koja utiče na svaki aspekt zdravlja, blagostanja i razvoja - rekao je za Gardijan izaslanik za mlade Afričke unije Čido Mpemba.

Mpemba i američki generalni hirurg dr Vivek Murti kopredsedavaju novoformiranom međunarodnom komisijom SZO za društvene veze, koalicijom od 11 vodećih zagovornika zdravlja i kreatora politike.

Svaka četvrta starija osoba pati od socijalne izolacije

Njihova trogodišnja misija je borba protiv izolacione kuge ubrzane merama zaključavanja tokom pandemije KOVID-19.

U svom saopštenju Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da svaka četvrta starija osoba pati od socijalne izolacije, dok 5-15% adolescenata doživljava usamljenost.

Nova komisija SZO prati novu studiju Univerziteta u Glazgovu u Škotskoj koja je otkrila da nedostatak druženja sa prijateljima ili porodicom može povećati rizik od ranog umiranja za 39 %.

Oko 458.000 učesnika srednjih godina praćeno je oko 12 godina, sa oko 33.000 smrtnih slučajeva prijavljenih tokom perioda praćenja.

Svaka četvrta starija osoba pati od socijalne izolacijefoto: Shutterstock

Neophodno povezivanje sa bliskim ljudima najmanje jednom mesečno

Istraživanje, objavljeno prošle nedelje u časopisu BMC Medicine, pokazalo je da je povezivanje sa prijateljima i porodicom najmanje jednom mesečno veoma vredno, dok se čini da interakcije na površinskom nivou ne smanjuju rizik od prerane smrti.

- Kada se bavimo problemima kao što su usamljenost i socijalna izolacija, moramo da procenimo ove različite dimenzije i odvojeno i u kombinaciji ako želimo da identifikujemo i podržimo one koji su najizolovaniji u društvu - ističe Hamish Foster, autor studije i klinički istraživač na Školi zdravlja i blagostanja Univerziteta u Glazgovu, navodi se u saopštenju.

Usamljenost nosi rizik od anksioznosti i kardiovaskularnih problema

Sa svoje strane, nova komisija SZO planira da „analizira centralnu ulogu koju društvena povezanost igra u poboljšanju zdravlja za ljude svih uzrasta i iznese rešenja za izgradnju društvenih veza u velikom obimu“.

- S obzirom na duboke zdravstvene i društvene posledice usamljenosti i izolacije, imamo obavezu da uložimo iste investicije u obnovu društvenog tkiva koje smo uložili u rešavanju drugih globalnih zdravstvenih problema, kao što su upotreba duvana, gojaznost i zavisnost - rekao je Murti u izjavi.

Istraživanja su pokazala da ukoliko je osoba stalno sama to nosi rizik od anksioznosti, depresije, slabe imunološke funkcije, kardiovaskularnih problema, pa čak i smanjenja mozga.

Ustanovljeno je da su temporalni režanj, potiljačni režanj, cingulum, hipokampus i amigdala manji kod ljudi koji su imali manje društvene interakcije.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/nypost.com)