Kada u ovom periodu pomislite na pravu zimsku salatu punu zdravlja i vitamina sigurni smo da je u pitanju - cvekla. Prof. dr Vesna Srećković Dimitrijević, endokrinolog otkriva zašto je baš salata od cvekle najbolji izbor kod različitih zdravstvenih tegoba.
- Svežu cveklu možete da se skuvate ili ispečete u rerni, zatim je oljuštite i isečete na tanke kolutove. Iseckate sitno beli luk, posolite prema ukusu, dodate maslinovo ulje i malo jabukovog sirćeta ili soka od limuna i promešate - objašnjava dr Srećković Dimitrijević, i navodi zašto je ova satata tako zdrava:
- Cvekla je korenasto povrće koje pripada istoj porodici kao i šećerna repa a bogata je vitaminom C i B6, dijetnim vlaknima, folnom kiselinom, manganom , kalijumom, bakrom, magnezijumom, fosforom i gvožđem. Povećava otpornost organizma na infekcije respiratornog sistema, pa se preporučuje kod zapaljenja grla, gripa i drugih oboljenja disajnih puteva. Preporučuje se u lečenju anemije, a zato što ima citostatski efekat i antikancerozna svojstva koristi se kod brojnih karcinoma u toku i posle zračne terapije. Dijetna vlakna pomažu u smanjenju holesterola, a korisna je i kod oboljenja jetre i žučnih puteva i kod fizičke i psihičke iscrpljenosti - kaže doktorka.
Najbolje se slaže sa maslinovim uljem
Za salatu je najbolje koristiti ekstra devičansko (extra vergine) maslinovo ulje koje ima značajne efekte na popravljanje dobrog HDL holesterola i smanjenje lošeg LDL holesterola.
- Mononezasićene masnoće maslinovog ulja smanjuju insulinsku rezistenciju, utiču na dobru glikoregulaciju, prevenciju kardiovaskularnih bolesti, artritisa i kancera. Maslinovo ulje sadrži najveći procenat mononezasićenih masnoća, čak 78% u odnosu na suncokretovo ulje koje sadrži 14% i ulje od koštica groždja koje sadrži 17%.
- Maslinovo ulje i limun koji je moćni antioksidans i antiseptik jačaju imunitet, a može se kombinovati i sa jabukovim sirćetom koje nastaje fermentacijom jabuka i povećava imunitet. Beli luk koji ima antibakterijska, antigljivična i antivirusna svojstva, a zajedno sa maslinovim uljem, jabukovim sitćetom i peršunom može se koristiri kao preliv za ribu u za različite salate.
Izvor: Endokrinolog.rs/ Kurir.rs