Salata sa cveklom, celerom, krompirom i jabukom
Potrebno je
300 g cvekle, 6 krompira, 1 srednji celer, 2 jabuke, sok od jednog limuna, 2 kašike maslinovog ulja, na vrh kašičice šećera, malo morske soli i bibera
Priprema
Krompir očistiti i skuvati. Oguliti celer i jabuke, pa narendati. Isto to uraditi i sa skuvanim krompirom, a cveklu iseckati na kockice. Pomešati u sudu, pa dodati malo šećera, soli i bibera. Maslinovo ulje pomešati s limunovim sokom, pa preliti salatu.
Crvena boja cvekle potiče od antocijana koji utiče na obnavljanje krvi, a dokazano je da ona spada u antikancerogene biljke.
Cvekla sadrži 2,9 grama dijetetskih vlakana na 100 grama. Dijetalna vlakna prolaze kroz creva i apsorbuju vodu, stvarajući masu koju crevni mišići mogu lako da izbace iz tela kao otpad.