MALI TEST ZDRAVLJA: Popijte sok ili pojedite salatu od CVEKLE, pa proverite boju urina
Foto: Shutterstock

Naturopatija

MALI TEST ZDRAVLJA: Popijte sok ili pojedite salatu od CVEKLE, pa proverite boju urina

Zdravlje iz Prirode -

Svi znate koliko je cvekla zdrava i da je prava riznica vitamina i minerala. A da li ste znali da cvekla može da posluži kao test zdravlja? E pa može! Dovoljno je samo da pojedete salatu od sveže cvekle ili da popijete nekoliko kašika njenog lekovitog soka.

Nakon par sati, obratite pažnju na boju urina. Ako se menja prema crvenoj, to je uglavnom znak da vaša creva, jetra i bubrezi ne obavljaju dobro svoju funkciju.

– Jedan vrlo jednostavan test koji svako može da uradi i utvrdi stanje organizma jeste da pojede salatu od cvekle ili bar nekoliko kašika njenog soka. Ukoliko urin menja boju prema crvenoj, to je znak da predeo creva, jetre i bubrega ne funkcioniše na najbolji način. Na isti način na koji pogmenti koji cvekli daju crvenu boju mogu da prođu u neprerađenom stanju kroz ove organe, to rade i toksične materije – objašnjava Georgij Nazarov, rođeni Moskovljanin, eskpert za zdraviji i kvalitetniji pristup životu, autor je serije seminara i bestselera o zdravijem i kvalitetnijem načinu življenja.

Od čega je potiče boja cvekle?

Karakteristična crvena boja cvekle potiče od betacijanina, crvenog pigmenta. To su ustvari jaki antioksidansi koji utiču na prevenciju različitih bolesti. Betacijanin utiče na obnavljanje krvi, dok biljka u celini deluje i antikancerozno.

Cvekla
foto: Profimedia

Lekovitost cvekle i njenog soka

Dosadašnja istraživanja pokazala su da nitrati u cvekli znatno snižavaju krvni pritisak, i tako smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti, infarkta i bolesti bubrega.

Cvekla je izuzetno korisna u lečenju slabokrvnosti kod dece i mladih osoba, jer sadrži visok procenat gvožđa. Povoljno deluje i na rad creva i njihovu pokretljivost jer sadrži celulozu i pektin u izobilju.

Sok od cvekle ima posebnu vrednost, jer je takođe delotvoran kod mnogih bolesti. Krepi i jača ceo organizam i deluje povoljno na njegov metabolizam. Najbolje je da se pije u kombinaciji sa medom, po pola čaše tri puta na dan. Soku može da se doda i kim, kao i rendani ren, čime se dobija poseban ukus.

Dovoljno je popiti 250 ml soka od cvekle da bi se pospešila cirkulacija u krvnim sudovima mozga i smanjio rizik od demencije u starosti.

(Izvor: Zdravaiprava/Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track