Crveni kupus, kod nas nepravedno zapostavljen, sadrži brojna lekovita svojsta i predstavlja pravu riznicu vitamina i menerala. Kada pročitate koje su sve njegove blagodeti za zdravlje - odmah ćete ga uvrstiti u svoju ishranu.
Razlika između crvenog i običnog kupusa je što crveni kupus ima antocijanin, pigment iz porodice flavonoida koji su moćni antioksidanti i imaju dosta vitamina C i E.
Jača imunitet
Zahvaljujući velikoj količini C vitamina, crveni kupus vam može pomoći da ojačate odbranu svog telesnog sistema. Sa druge strane, njegovi antioksidanti pospešuju detoksikaciju tela i zarastanje rana.
Podstiče probavu, snižava pritisak i holesterol
Dijetalna vlakna pomažu radu creva i eliminaciji otpadnih materija iz organizma. Crveni kupus snižava holesterol i krvni pritisak, pa bi ga trebalo što češće jesti, a to naročito važi za osobe koje boluju od hipertenzije i kojima preti rizik od začepljenja krvnih sudova.
Odličan je saveznik zdravlja mozga
Njegovom konzumacijom pomoći ćete moždanim funkcijama i smanjiti rizik od Alchajmera. Antocijanini iz crvenog kupusa smanjuju stvaranje plaka u mozgu, koji se dovodi u vezu s demencijom.
Čuva zdravlje očiju i kostiju
Vitamin A kojim obiluje crveni kupus snažno štiti vid i zdravlje očiju i smanjuje rizik od makularne degeneracije. Ovaj vitamin takođe doprinosi zdravlju zuba, kostiju i vezivnog tkiva. Vitamin K iz crvenog kupusa čuva gustinu kostiju. Crveni kupus takođe ublažava artritis i bolove u kostima i zglobovima.
Borac sa slobodnim radikalima
Količina moćnih antioksidanata koju dobijate od crvenog kupusa pomaže vašem telu da se izbori sa slobodnim radikalima koji predstavljaju jedan od okidača karcinoma. Takođe, neka istraživanja kažu da je efikasan za sprečavanje rasta kancerogenih ćelija.
Izvor: Zdravaiprava/Kurir.rs