OVO SU ZDRAVSTVENE PREDNOSTI KORIŠĆENJA LIMUNA: Čuva srce, smanjuje rizik od KAMENA U BUBREGU, podstiče varenje
Foto: Shutterstock

KORISTNI SAVETI

OVO SU ZDRAVSTVENE PREDNOSTI KORIŠĆENJA LIMUNA: Čuva srce, smanjuje rizik od KAMENA U BUBREGU, podstiče varenje

Zdravlje iz Prirode -

Limun obiluje vitaminom C i antioksidansima koji podržavaju različite zdravlje organizma. Voda sa limunom je stekla veliku popularnost jer pomaže u smanjenju rizika od kamena u bubregu, promoviše unos vitamina C i podržava zdravo varenje. Ovo su samo neki od pozitivnih efekata koje limun ima na zdravlje.

Pomaže u sprečavanju nastanka kamena u bubregu

Limun sadrži oblik citrata koji se zove limunska kiselina i koja pomaže u povećanju nivoa citrata u urinu. Limunska kiselina se vezuje za kalcijum u urinu kako bi sprečila prezasićenost urina. Takođe se vezuje za čvrste nakupine minerala zvanih kristali kalcijum oksalata kako bi sprečio njihov rast i stvaranje bolnog kamena u bubregu.

Prema Nacionalnoj fondaciji za bubrege, dnevna konzumacija oko 100 ml koncentrata limunovog soka pomešanog sa vodom može pomoći u sprečavanju kamena u bubregu. Svakako, kada ste u nedoumici, razgovarajte sa svojim lekarom o vašim rizicima od kamena u bubregu i najboljim opcijama prevencije za vas.

Podržava zdravlje srca

Limun je bogat vitaminom C i drugim antioksidansima koji podržavaju zdravlje srca. Konzumiranje vitamina C štiti vaše ćelije od oštećenja slobodnih radikala - nestabilnih čestica koje mogu da oštete ćelije ako se ne neutrališu. Ovo može pomoći u sprečavanju ateroskleroze (nakupljanje plaka u arterijama), stanje koje povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Jedan limun sadrži preko 30% vaše dnevne potrebe za vitaminom C
Jedan limun sadrži preko 30% vaše dnevne potrebe za vitaminom Cfoto: Shutterstock

Poboljšava apsorpciju gvožđa

Jedan limun sadrži preko 30% vaše dnevne potrebe za vitaminom C koji je važan za apsorpciju gvožđa, kao i za smanjenje rizika od srčanih oboljenja. Limun pomaže da bolje apsorbujete nehemsko gvožđe, koje se nalazi u biljkama i hrani obogaćenoj gvožđem kao što su hleb i žitarice.

Spajanje izvora hrane sa gvožđem sa vitaminom C pomaže vam da efikasnije apsorbujete gvožđe. Ovo može biti posebno korisno ako ste vegan ili vegetarijanac i prvenstveno konzumirate nehemsko gvožđe. Može sprečiti anemiju koja nastaje usled nedostatka gvožđa (stanje koje nastaje kada vaše telo nema dovoljno gvožđa da proizvodi hemoglobin, protein u crvenim krvnim zrncima koji prenosi kiseonik kroz vaše telo).

Sprečava oštećenje ćelija

Antioksidansi u limunu sprečavaju oštećenje ćelija koje je povezano sa zdravstvenim stanjima kao što su kardiovaskularne bolesti, hronična bolest bubrega, rak i hronična opstruktivna plućna bolest (HOBP je grupa hroničnih, progresivnih plućnih bolesti koje ograničavaju protok vazduha u pluća i izazivaju otežano disanje).

Brojne studije su pokazale da je citrusno voće bogato antioksidansima. Antioksidansi su takođe prisutni u soku i mesu, ali nedavna istraživanja pokazuju da kora citrusa sadrži još veće količine antioksidanata koji unapređuju zdravlje.

Limun sadrži druge mikronutrijente kao što su kalijum, vitamin B6 i tiamin
Limun sadrži druge mikronutrijente kao što su kalijum, vitamin B6 i tiaminfoto: Shutterstock

Nutritivna vrednost limuna

Jedan limun bez kore ima sledeći nutritivni profil:

  • Kalorije: 17
  • Masti: 0,2 grama (g)
  • Natrijum: 1 miligram (mg)
  • Ugljeni hidrati: 5 g
  • Vlakna: 1,6 g, ili 6% DV
  • Dodati šećeri: 0 g
  • Proteini: 0,6 g
  • Vitamin C: 31 mg, ili 34% DV

Limun takođe sadrži druge mikronutrijente kao što su kalijum, vitamin B6 i tiamin. Mikronutrijenti su vitamini i minerali potrebni vašem telu u malim količinama.

Limun ima prilično malo kalorija. Njihova glavna nutritivna vrednost potiče od vitamina C, ali su takođe dobar izvor fenolnih jedinjenja i karotenoida. Ovi antioksidansi štite od oksidativnog stresa i oštećenja ćelija povezanih sa hroničnom bolešću.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/health.com)

Bonus video:

05:05

OVA BILJKA JE BOLJA OD ANTIDEPRESIVA! Poznati travar otkrio kako možete lečiti hemoroide, regulisati mentruaciju i mnogo drugo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track