3 BLAGODETI URMI ZA ZDRAVLJE: Mogu da posluže kao prirodni zaslađivač, a evo kome je potreban OPREZ

Shutterstock

Urme sadrže veliku količinu prirodnog šećera, pa mnogi smatraju da ih zbog toga treba zaobilaziti u širokom luku. Međutim, ovo slatko voće je riznica hranljivih materija, što ih čini baš dobrim izborom za zaslađivanje. Naravno, ljudi koji pokušavaju da kontrolišu nivo šećera u krvi, kao što su oni sa dijabetesom, treba da imaju na umu ukupnu količinu šećera koju ovo voće sadrži, a ona nije mala.

Značajan sadržaj vlakana

Samo ¼ šolje urmi obezbeđuje 12 procenata dnevnih potreba osobe za vlaknima. Vlakna doprinose osećaju sitosti i važna su za varenje.

Visok sadržaj kalijuma

Kalijum je elektrolit koji je telu potreban za dobro zdravlje srca i pomaže u izgradnji mišića i proteina u telu.

Odlična su zamena za šećer

Stavite urme umesto šećera u recepte za torte, dobićete istu slatkoću bez praznih kalorija.

Urme imaju veoma visok sadržaj šećera u poređenju sa ostatkom njihove nutritivne vrednosti. Ljudi koji pokušavaju da kontrolišu nivo šećera u krvi, kao što su oni sa dijabetesom, treba da imaju na umu ukupnu količinu šećera koju ovo voće sadrži. Umerena konzumacija tj. dve urme dnevno za osobe sa dijabetesom neće značajno povećati nivo šećera u krvi. Osim toga, obezbediće im neophodne hranljive sastojke i vlakna neophodna za redovno varenje.

Tri urme imaju oko 200 kalorija, 54 grama ugljenih hidrata, oko 5 grama vlakana, jedan gram proteina i nemaju masti.

Urme se uzgajaju u mnogim tropskim regijama sveta. U zavisnosti od sorte, sveže urme su prilično male, a boje se kreću od jarko crvene do svetlo žute.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Urme treba čuvati u frižideru ili na hladnom i suvom mestu kako bi se sačuvala njihova antioksidativna svojstva. Mogu se jesti sveže ili sušene, ili dodati raznim slatkim ili slanim jelima.

Zdrava užina

Stavite nekoliko urmi u činiju i operite ih temeljno. Ispasirajte ih i dodajte orašasto voće poput badema i indijskog oraha u tu smesu, pa sve dobro izmešajte. Uzmite u šaku po malo smese i napravite kuglice koje možete uvaljati u mlevene orahe.