3 URME DNEVNO ZDRAVLJE ČUVAJU: Odlične su za varenje, prijaju srcu, jačaju koncentraciju
Foto: Profimedia

blago iz prirode

3 URME DNEVNO ZDRAVLJE ČUVAJU: Odlične su za varenje, prijaju srcu, jačaju koncentraciju

Zdravlje iz Prirode -

Urme imaju bogat ukus i sastojci su mnogih zdravih poslalstica. Pored toga što ga mnogi smatraju odličnim dezertom, ovo hranljivo voće ima i odlične zdravstvene prednosti. Zato ih što više treba uključivati u obroke, poslastice, pića i jesti kao zdravu užinu. Ovo su samo od nekih benefita koje ovo voće pruža našem zdravlju, i koliko ovog voća treba da pojedemo dnevno?

Nisu samo prazne kalorije – sadrže mnogo hranljivih materija

Tri urme imaju oko 200 kalorija, 54 grama ugljenih hidrata, oko 5 grama vlakana, jedan gram proteina i nemaju masti. Ova količina voća obezbeđuje dosta vitamina uključujući vitami B, K, zatim kalcijum, kalijum, magnezijum, gvožđe, cink i mangan.

Urme imaju brojne antioksidanse

U poređenju sa sličnim vrstama voća (smokve i suve šljive), urme imaju najveći sadržaj antioksidanasa kako navodi National Library of Medicine.

Urme sadrže flavonoide koji mogu pomoći u smanjenju upale, a proučavan je i njihov uticaj na smanjenje rizika od dijabetesa, Alchajmerove bolesti i određenih vrsta raka.

Karotenoidi pozitivno utiču na zdravlje srca a mogu smanjti i rizik od poremećaja očiju. Fenolna kiselina poznata je po svojim antiinflamatornim svojstvima i pomaže u smanjenju rizika od raka i srčanih bolesti.

Urme sadrže flavonoide koji mogu pomoći u smanjenju upale
Urme sadrže flavonoide koji mogu pomoći u smanjenju upalefoto: Profimedia

Prirodni su zaslađivači

Urme su izvor fruktoze, prirodne vrste šećera koja se nalazi u voću. Iz tog razloga urme su veoma slatke i imaju suptilni ukus karamele. Zato su odlična zamena za beli šećer u receptima jer su odličan izvor vlakana i antioksidanasa.

Najbolji način da ih koristite kao zaslađivač je da napravite pastu od njih mešanjem sa malo vode u blenderu. Pravilo je da se šećer zameni pastom od urme u odnosu 1:1. Ako recept zahteva 1 šolju šećera, zamenićete je 1 šoljom paste od urme.

Važno je istaći da iako su urme bogate hranljivim materijama, sadrže dosta kalorija pa je najbolje konzumirati ih umereno.

Bogat su izvor vlakana

U porciji urmi nalazi se oko 7 grama vlakana. Ona mogu biti korisna za varenje i sprečavaju zatvor pomažući redovno pražnjenje creva. U jednoj studiji uočeno je da 21 osoba koja je konzumirala dnevno 7 urmi tokom 21 dana imala poboljšanje u učestalosti stolice i značajno povećanje u pražnjnju creva u poređenju sa osobama koje nisu jele urme.

Vlakna iz urmi korisna su i za kontrolu šećera u krvi. Vlakna usporavaju varenje i pomažu u sprečavanju brzog porasta nivoa šećera u krvi nakon jela.

Urme utiču povoljno na zdravlje mozga

Laboratorijske studije pokazale su da konzumrianje urmi može biti korisno za snižavanje inflamatornih markera kao što je interleukin 6 (IL-6) u mozgu. Visoki nivoi IL-6 povezani su sa većim rizikom od neurodegenerativnih bolesti kao što je Alchajmerova bolest.

Potencijalna svojstva urmi na jačanje mozga pripisuju se njihovom sadržaju antioksidanasa za koje se zna da smanjuju upalu, uključujući flavonoide. Svakako, potrebne su i dodatne studije kako bi se pozitivna svojstva ovom voća na mozak dokazala.

(kurir.rs/healthline.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track