Multipla skleroza je autoimuni poremećaj u kome imune ćelije napadaju nervne ćelije i izazivaju upalu, što dovodi do niza simptoma, uključujući slabost mišića, umor i probleme sa vidom. Najnovije studije otkrivaju da proteini u pšenici mogu da dovedu do upala koje pogoršavaju MS, pa samim tim ishrana bez pšenice može da smanji jačinu simptoma ove bolesti.
Multipla skleroza (MS) je neurološko oboljenje koje pogađa oko 2,8 miliona ljudi širom sveta. Iako je tačan uzrok ove bolesti nije poznat, naučnici veruju da je to autoimuni poremećaj gde ćelije koje treba da zaštite osobu od bolesti napadaju sopstvene ćelije tela.
Simptomi multipla skleroze
Kod MS, ove imune ćelije razgrađuju mijelin - zaštitni spoljni omotač nervnih ćelija - i tela nervnih ćelija u centralnom nervnom sistemu. Ovo usporava kretanje nervnih impulsa oko tela što dovodi do simptoma koji uključuju slabost mišića i promene u hodu i pokretljivosti, utrnulost, peckanje i bol, probleme sa bešikom i crevima, umor, probleme sa vidom i emocionalne promene, kao što je depresija.
Inflamacija uzrokovana aktivnošću imunih ćelija može pogoršati simptome MS, tako da preduzimanje mera za smanjenje inflamacija može pomoći u njihovom ublažavanju. To su rezultati nove studije koju su vodili naučnici sa Univerziteta Johanes Gutenberg u Majncu u Nemačkoj.
Studija, objavljena u časopisu „Gut“, otkrila je da kod miševa inhibitori amilaze tripsina (ATI), proteini pronađeni u pšenici, izazivaju upalu u crevima, što je dovelo do upale u CNS-u, pogoršavajući kliničke simptome MS.
Prehrambena pšenica može izazvati inflamacije
Pšenica, kao i druge žitarice, sadrži gluten, koji kod nekih ljudi izaziva tešku autoimunu reakciju — celijakiju. Kod ljudi sa celijakijom imuni sistem reaguje kada se unesu čak i male količine glutena, izazivajući bol, nadimanje i oštećenje creva, što može dovesti do problema sa apsorpcijom hranljivih materija iz hrane.
Međutim, nije samo gluten u pšenici ono što može izazvati probleme. Kod nekih ljudi, drugi proteini u pšenici takođe mogu izazvati upalne ili alergijske reakcije, koje mogu biti ozbiljne, kaže prof. Detlef Šupan, glavni istraživač studije i klinički lekar.
Dokazi pronađeni kod miševa i ljudskih ćelija
Prva faza istraživanje ove teorije sprovedena je na miševima. Rezultati su pokazali da su miševi koji su imali hranu koja sadrži gluten imali veću pojavu inflamacija, u poređenju sa onom grupom laboratorijskih miševa koji su dobijali drugu hranu.
Blaži simptomi MS uz ishranu bez pšenice
U zasebnoj pilot studiji, isti istraživači su ispitanicima davali ishranu od koje je 90 procenata sačinjavala hrana sa smanjenom količinom pšenice, a preostalih 10 odsto je bila ishranom koja je sadržala pšenicu. Ispitanike je činila grupa od 16 osoba sa stabilnom relapsno-remitentnom MS. Podelili su učesnike u dve grupe, jedna je počela sa ishranom sa smanjenom količinom pšenice, druga sa hranom koja sadrži pšenicu u trajanju od tri meseca, nakon čega sui m zamenili ishrane ponovo u trajanju od tri meseca.
Kada su bili na dijeti sa smanjenom količinom pšenice, učesnici su imali manje inflamatornih imunih ćelija u krvi i prijavili su znatno manje bolova nego kada su bili na redovnoj ishrani.
Da li ljudi sa MS treba da izbegavaju pšenicu?
Stručnjaci objašnjavaju da ova studija nije pružila dovoljno dokaza da ljudi sa MS treba da izbegavaju pšenicu.
- Znamo da su ljudi sa MS zaista zainteresovani za promene životnog stila koje mogu da im pomognu kod ublažavanja simptoma ove bolesti. Ali do sada, ovaj novi rezultat je uglavnom zasnovan na radu sa životinjama, tako da moramo da vidimo više studija na ljudima sa MS da bismo bolje razumeli ove postignute rezultate – objašnjava dr Krel Volten, glavni istraživač u britanskom udruženju “MS Society”.
Međutim, profesor Šupan ima suprotno mišljenje.
- Na osnovu naših podataka i pozitivnih iskustava u mojoj kliničkoj praksi, svim svojim pacijentima koji boluju od MS ili slične autoimmune bolesti preporučujem dijetu bez pšenice svim svojim pacijentima – kaže profesor Šupan.
Izvor: Medical News Today