Foto: Shutterstock

POMERANJE GRANICA

Otkriven uređaj koji iz kapi pljuvačke detektuje rak dojke: Prenosiv je, veličine ruke, a vreme testiranja manje je od 5 sekundi

Istraživači sa Univerziteta Floride i Nacionalnog univerziteta "Jang Ming Čiao Tung" na Tajvanu objavili su uspešne rezultate ručnog uređaja za skrining raka dojke koji može otkriti biomarkere raka dojke iz malog uzorka pljuvačke

Vesti
> 14:43h

Ovo istraživanje objavljeno je u "Journal of Vacuum Science & Technologi B" , piše EurekAlert.

- Uređaj ima biosenzore i uobičajene komponente, kao što su široko dostupne trake za glukozu i open-source Arduino hardversko-softverska platforma. Naš uređaj je odličan izbor jer je prenosiv, veličine ruke i za višekratnu upotrebu. Vreme testiranja je ispod pet sekundi po uzorku, što ga čini veoma efikasnim, rekao je autor Hsiao-Hsuan Van.

Rak dojke je u porastu, ali novi alati za rano otkrivanje mogu spasiti živote.

Uređaj koristi papirne test trake tretirane specifičnim antitelima koja reaguju sa ciljanim biomarkerima raka. Uzorak pljuvačke se stavlja na traku, a impulsi električne energije se šalju do električnih kontaktnih tačaka na biosenzorskom uređaju.

Ovi impulsi dovode do toga da se biomarkeri vežu za antitela i menjaju naelektrisanje i kapacitet preko elektrode. Ovo proizvodi promenu u izlaznom signalu, koji se može meriti i prevesti u digitalne informacije o tome koliko je biomarkera prisutno. Dizajn je revolucionaran u poređenju sa njegovim alternativama, objavljeno je u "Journal of Vacuum Science & Technologi B".

Mamografija, ultrazvuk i magnetna rezonanca su skupi i invazivni i zahtevaju veliku, specijalizovanu opremu, izlažu pacijente malim dozama zračenja i mogu potrajati dani ili nedelje da dobiju rezultate testa.

„Na mnogim mestima, posebno u zemljama u razvoju, napredne tehnologije poput MRI za skrining raka dojke možda neće biti lako dostupne“, rekao je Van.

„Naša tehnologija je isplativija, sa test trakom koja košta samo nekoliko centi i višekratnom štampanom pločom koja košta 5 dolara. Uzbuđeni smo zbog potencijala koji će uređaj imati u oblastima u kojima ljudi možda ranije nisu imali resurse za skrining testove raka dojke.

Biosenzoru je potrebna samo kap pljuvačke i može da pruži tačne rezultate testa čak i ako je koncentracija biomarkera raka u uzorku samo jedan kvadrilionti deo grama ili jedan femtogram po mililitru.

- Vrhunac za mene je bio kada sam video čitanja koja jasno razlikuju zdrave ljude od onih sa rakom“, rekao je Van.

- Posvetili smo mnogo vremena i truda usavršavanju trake, ploče i drugih komponenti. Na kraju, stvorili smo tehniku koja ima potencijal da pomogne ljudima širom sveta.”

Izvor: Miss7zdrava.24sata.hr/Kurir.rs