Foto: Shutterstock

alarmantno

Broj obolelih od raka prostate će se udvostručiti u narednih 20 godina: Redovni pregledi najvažniji

Sa produžavanjem životnog veka stanovništava siromašnijih zemalja, broj novoobolelih od raka prostate će se više nego udvostručiti. U novom izveštaju objavljenom u uglednom časopisu Lanset navodi se da će broj novih slučajeva na godišnjem nivou porasti sa 1,4 miliona, koliko je zabeleženo 2020. godine, na 2,9 miliona do 2040. godine.

Vesti
> 10:08h

Na osnovu studije o demografskim promenama, istraživači kažu da je porast povezan sa produženjem životnog doba i promenama u starosnoj piramidi širom sveta.

Rak prostate je najrašireniji oblik kancera među muškarcima i čini oko 15 odsto svih slučajeva raka kod jačeg pola. Najčešće se javlja kod starijih od 50 godina, a sa starošću raste i šansa od oboljevanja.

Kako se dužina života bude produžavala u zemljama u razvoju, broj slučajeva kancera prostate takođe će rasti.

foto: Shutterstock

Stručnjaci takođe naglašavaju da se na ovakav trend ne može uticati promenama u javnim zdravstvenim politikama, kao što je to bio slučaj sa rakom pluća i merama protiv pušenja.

Nasledni faktori kod raka prostate imaju mnogo manje uticaja nego, primera radi, pušenje u slučaju kancera pluća. Veza raka prostate i gojaznosti postoji, ali i dalje nije poznato da li je direktni uzročnik.

Ono što državne vlasti mogu da učine je da ohrabre kod stanovništva redovne preglede kada ljudi počnu da ulaze u rizične godine, jer se bolest često otkrije prekasno da bi lečenje moglo da ima efekta.

Prenela: O.M.

(izvor: RTS/Zdravlje Kurir)