RAK PLUĆA je izlečiv samo kada se otkrije na vreme: Ovi simptomi neka budu signal da se odmah javite lekaru
Foto: Olivera Marković/kurir.rs, Shutterstock

prim. dr goran stojanović, pneumoftiziolog

RAK PLUĆA je izlečiv samo kada se otkrije na vreme: Ovi simptomi neka budu signal da se odmah javite lekaru

Saveti stručnjaka -

Po stopi smrtnosti od raka pluća i dalje smo na neslavnom prvom mestu, a po stopi obolevanja takođe smo u evropskom vrhu. Primarijus doktor Goran Stojanović, specijalista pneumofiziologije sa Instituta za plučne bolesti Vojvodine, Sremka kamenica, za Zdravlje Kurir govori o prvim upozoravajućim simptomima ove bolesti, o prevenciji i inovativnim terapijama.

Koji su prvi simptomi koji mogu da ukažu na rak pluća?

- Prvi simptom je kašalj koji traje nešto duže, neodređeni bolovi, oticanje zglobova koji nisu oticali do tada, iskašljavanje i sukrvica, a vi ste u rizičnoj grupi. Dakle, stvari koje nisu uobičajene. Nije normalno da kašljete svaki dan ili da se ujutro nakašljete i vidite sukrvicu. Dakle, ukoliko postoji gensko opretećenje za maligne bolesti onda je prevencija u smislu rendgena pluća u ovom slučaju, broj jedan - kaže prim. dr Stojanović.

Prvi simptom raka pluća je kašalj koji traje nešto duže, neodređeni bolovi, oticanje zglobova koji nisu oticali do tada, iskašljavanje i sukrvica.

Gde je Srbija kada je u pitanju broj obolelih od raka pluća i da li je napredovao program skrininga koji je počeo da se sprovodi u Vojvodini?

- Mi smo nažalost dostigli to neslavno prvo mesto kada je u pitanju stopa umiranja od ove raka pluća. Po stopi obolevanja i dalje smo, što se Evope tiče, u rangu sa Mađarima, dakle među vođećim zemljama. Moje mišljenje je da i dalje svest kod naših ljudi, što se tiče primarne i sekundarne prevencije, nije dovoljno zastupljena u Srbiji - upozorava prim. dr Stojanović.

Prema njegovim rečima primarna prevencija je svakako zabrana pušenja, a sekundarna prevencija jeste skrining koji se sprovodi na teritoriji Vojvodine u organizaciji pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i Instituta za plućne bolesti Vojvodine.

- Od prošle godine skrining se proširio na Suboticu, a od ove godine bi trebalo i na Vrbas. I ono što već pokušavamo je da to postane nacionalni skrining, a ne samo pilot program i mislim da tu ima pomaka jer je formiran tim za nacionalnu strategiju za borbu protiv malignih bolesti gde je jedna od tačaka skrining za karcinom pluća - kaže prim. dr Stojanović.

rendgenski snimak, rak pluća
foto: Shutterstock

Koje grupe pacijenata bi trebalo da se češće kontrolišu?

- U Srbiji imamo više od 65 odsto pacijenata koji se u momentu otkrivanja nalaze u proširenom stadijumu bolesti, odnosno četvrti i treći B stadijum. Pacijenti koji znaju da imaju porodično oprerećenje potrebno je da krenu da se redovnije kontrolišu, naročito ljudi koji su prešli 50. godinu života i pušači su. Tada treba da se radi ako ne niskodozni skener, onda rendgen pluća, čak i kada nemaju simptome - savetuje prim. dr Stojanović.

Rak pluća je najčešće dijagnostikovan rak kod muškaraca i čini 14,3 odsto svih novih slučajeva raka i 21,5 odsto svih smrtnih slučajeva od raka kod muškaraca.

Ima li pozitivnih pomaka kada su u pitanju inovativne terapije za lečenje raka pluća?

- Što se tiče terapija, prvi biološki lek je došao još 2011. godine, a prva imunoterapija o trošku fonda krenula je 2020. godine. Mi smo zadovoljni sa ovom novom listom lekova jer imamo još jedan lek što se tiče mono-imunoterapije. Takođe, dobili smo i kombo imunoterapiju za pacijente koji imaju proširenu bolest, ali veliki maligno opterećenje, tj. više metastatskih mesta, i ona se kombinuje u startu sa hemioterapijom. Takođe, ušao je na pozitivnu listu lek treće generacije, biološka terapija, ali u prvoj liniji.

rak pluća, pluća, rak
foto: Profimedia

Izlečenje je moguće samo ako se rak otkrije na vreme

Doktor Stojanović ističe da o izlečenju od raka pluća možemo da govorimo samo ako je on otkriven u prvoj ili drugoj fazi. Ipak, za pacijente u poodmaklim fazama bolesti, uz nove terapije, dolazi do produženja životnog veka i po nekoliko godina.

- Sve ovo tiče se lečenja pacijenata u trećem B i četvrtom stadijumu gde govorimo o preživljavaju. Ono sada više nije na nivou oko godinu dana nego i više godina. Ovi pacijenti se vraćaju u normalan život, ali su i dalje u strepnji od karcinoma koji nije izlečen. A o izlečenju možemo da govorimo u prvom i drugom stadijumu bolesti. Tada govorimo da smo operisali i izlečili karcinom. Tako da moramo da se vratimo na primarnu i sekundarnu prevenciju i da razmišljamo o tome - zaključuje prim. dr Stojanović.

Olivera Marković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track