OBRATITE PAŽNJU: Oticanje zglobova može biti opasno po ZDRAVLJE SRCA
Foto: Shutterstock

skriveni znaci

OBRATITE PAŽNJU: Oticanje zglobova može biti opasno po ZDRAVLJE SRCA

Bolesti -

Srce je jedan od najvažnijih organa, stoga je važno da obratite pažnju na simptome koji bi mogli da ukazuju na bolesti kardiovaskularnog sistema.

Srce je vitalni organ odgovoran za cirkulisanje krvi po telu pa je ključno da bude potpuno zdravo jer bi posledice mogle biti fatalne. Lekari upozoravaju da promena na vašim stopalima može biti znak da imate problema sa srcem, zbog čega bi trebalo da posetite svog lekara što pre.

Kardiovaskularne bolesti su ubica broj jedan na svetu, uzrokujući preko 20,5 miliona smrtnih slučajeva godišnje. I u Srbiji su vodeći uzrok smrti, sa učešćem od 47,3 odsto.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, tokom 2022. godine od bolesti srca i krvnih sudova u Srbiji su umrle 51.624 osobe, od koji 27.929 žena i 23.695 muškaraca.

Stručnjaci kao najčešći simptom srčanih problema navode bol u grudima, ali postoji mnoštvo drugih manje poznatih znakova koje bi nam, ako smo svesni, mogle spasiti život, uključujući natečena stopala.

srce, srčani problemi
foto: Progimedia

- Promene na stopalima se ne smeju zanemariti, pogotovu ako zglobovi postanu znatno natečeni, jer to može biti znak zatajenja srca. Otečenost, međutim, može da se javi I u drugim delovima tela, kao što je želudac što je izuzetno opasno – upozorava Dejvd Njubi, profesor Univerziteta u Edingburgu.

Oticanje u području želuca dalje može uzrokovati nakupljanje tečnosti u plućima, koje je poznato kao plućni edem, i može da dovede do otežanog disanja.

Kako objašnjava profesor Njubi, otečeni delovi tijela mogu biti uzrokovani predugim sedenjem, konzumiranjem velikih količina slane hrane, PMS-om i trudnoćom. Osim toga, to je takođe nuspojava lekova za lečenje krvnog pritiska, nesteroidnih protivupalnih lekova, steroida i dijabetesa.

Zbog toga, najbolje bi bilo da proverite i druge simptome bolesti srca, lao što su bol u grudima, prekomerno znojenje, bol u ruci, nozi, vilici ili leđima, bol u želucu, osećaj gušenja, ekstremni umor i nepravilan rad srca.

Prenela: V.M.

Izvor: Express.co.uk/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track