Foto: Rafal Strzechowski / Free / Profimedia.

reagujte na vreme

Kada bol zapravo ukazuje na kancer? Stručnjaci otkrivaju 2 zabrinjavajuća znaka

Kako uočiti razliku između svakodnevne nelagodnosti u mišićima i toga da nešto ozbiljnije nije u redu ponekad može da bude od životne važnosti.

Zdravlje
> 09:41h

Dr Debora Li, ginekolog kaže da od sto ljudi kod kojih je dijagnostikovan kancer njih 38 će patiti od umerenog do jakog bola u nekom trenutku svoje bolesti, kaže ginekolog dr Debora Li.

- Iako bol ne oseća svaki kancerološki pacijent, većina njih se susreće s bolnim stanjima u nekoj fazi svoje bolesti. Kako ćelije raka rastu, one pritiskaju okolna tkiva. Takođe izazivaju upalu i otok, dok neke vrste raka proizvode hemikalije koje pojačavaju osećaj bola - pojašnjava doktorka.

Ovo teško stanje stanje može da izazove sve vrste bola, od tupog do pulsirajućeg i oštrog. Takođe može da bude lokalizovan na različitim mestima,- uključujući glavu, grudi, leđa, udove, stomak i još mnogo toga. Međutim, znakovi kancerogenog bola su istrajnost u dužini trajanja, ali i u intenzitetu.

Nije svaki bol opasan, ali pojedini jesufoto: Shutterstock

- Važno je uzeti u obzir sve vrste bolova - svi ih imamo s vremena na vreme. U celini, ovi bolovi prolaze sami od sebe i nestaju. Međutim, ako imate neki novi bol koji je uporan i ne smanjuje se nakon tri nedelje, trebalo bi da posetite svog lekara opšte prakse - napominje dr Li.

Iako bolovi, naravno, ne znače uvek da ste dobili rak, doktorka objašnjava da je pojedne treba shvatiti kao znak upozorenja.

- Ako imate bol koji je neuobičajen za vas, vodite evidenciju o njemu. Zapišite kada ima tendenciju da se javi, kakva je to vrsta bola, koliko dugo traje i da li ide na bolje ili na gore.

Obavezno se javite lekaru

- Napišite koliko je jak bol na skali od jedan do 10, pri čemu je jedan blag, a 10 najgori bol koji možete zamisliti. Ako je bol uporan i ne smanjuje se više od tri nedelje, obavezno porazgovarajte o tome sa svojim lekarom, savetuje dr Debora Li.

Prenela: N.L.

Izvor: Express.co.uk/Zdravlje.Kurir.rs