Vitamin K je esencijalni vitamin uključen u proces zgrušavanja krvi, koji pomaže u sprečavanju prekomernog krvarenja nakon povrede ili operacije. Pomaže u održavanju zdravlja kostiju, sprečavanju srčanih bolesti, pa čak i zaštiti od određenih vrsta raka. Evo u kojim namirnicama ga možete pronaći.
Vitamin K je rastvorljiv u mastima i igra ključnu ulogu u zgrušavanju krvi, zdravlju kostiju i kardiovaskularnom zdravlju. Postoje dva glavna oblika vitamina K: K1 (filohinon) i K2 (menakinon).
Vitamin K1 je primarni oblik koji se nalazi u biljkama i uglavnom je odgovoran za zgrušavanje krvi. Nalazi se u zelenom lisnatom povrću kao što su spanać, kelj i brokoli, kao i u biljnim uljima (sojino i ulje repice).
Vitamin K2 se nalazi u hrani životinjskog porekla i fermentisanoj hrani. Ovaj oblik vitamina K je uglavnom odgovoran za održavanje zdravih kostiju i zuba, kao i za sprečavanje srčanih bolesti.
Takođe je važno napomenuti da se apsorpcija vitamina K poboljšava kada se konzumira sa zdravim mastima, poput onih koje se nalaze u maslinovom ulju. Pored svoje uloge u aktiviranju faktora zgrušavanja, vitamin K takođe pomaže u sprečavanju prekomernog krvarenja.
Neke od glavnih zdravstvene prednosti vitamina K
Zdravlje kostiju
Pomaže u izgradnji i održavanju jakih kostiju radeći sa kalcijumom. Istraživanja su pokazala da ljudi sa višim nivoom vitamina K u ishrani imaju manji rizik od preloma i osteoporoze.
Zdravlje srca
Vitamin K takođe, pomaže u sprečavanju kalcifikacije arterija regulišući kako se kalcijum deponuje u telu. Ovo može smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. U stvari, studija je pokazala da ljudi sa najvećim unosom vitamina K imaju 57 odsto manji rizik od umiranja od srčanih bolesti.
Prevencija raka
Može pomoći u usporavanju rasta ćelija raka i smanjiti rizik od određenih vrsta raka, uključujući rak prostate i jetre.
Regulacija kalcijuma
Vitamin K igra ulogu u regulaciji kalcijuma u telu, što je važno za procese kao što su zdravlje kostiju, funkcija nerava i kontrakcija mišića. Bez odgovarajuće regulacije kalcijuma, ovi procesi mogu biti poremećeni, što dovodi do zdravstvenih problema.
Prenela: N.R.
Izvor: Ordinacija.vecernji.hr/Zdravlje.kurir.rs