Da li su žene podložnije aterosklerozi? Stručnjak za žensku kardiologiju ima odgovor

Proces nastanka ateroskleroze je drugačiji kod žena nego kod muškaraca jer se mehanizam razvoja bolesti razlikuje kod oba pola.

Shutterstock

- Ako muškarci imaju genetske predispozicije za aterosklerozu, kod njih ona može da počne da se razvija već oko 20. godine. Inače se ovaj proces kod njih ubrzava oko 65.godine - kaže dr Tamara Urošević, ekspert za žensku kardiologiju. 

Žene su relativno dobro zaštićene do menopauze, jer ženski polni hormon estrogen štiti krvne sudove od propadanja tako što:

– Poboljšava funkciju unutrašnjeg zida krvnih sudova i omogućava im da se pravilno šire
– Smanjuje rizik od stvaranja naslaga
– Smanjuje oksidaciju LDL lošeg holesterola koji je ključni faktor u razvoju ateroskleroze jer se lakše taloži na zidovima arterija
– Reguliše lipidni profil tako što smanjuje nivo LDL holesterola i povećava nivo HDL dobrog holesterola, a ovaj balans pomaže u smanjenju rizika od nakupljanja masnih naslaga u arterijama
– Smanjuje upalne procese u krvnim sudovima, a upala je jedan od faktora koji doprinosi razvoju ateroskleroze.

Kada žene dostignu menopauzu, dolazi do ubrzanog procesa razvoja ateroskleroze, pa do 70. godine mogu da imaju istu količinu naslaga na krvnim sudovima kao i muškarci.

Shutterstock  Kada žene dostignu menopauzu, dolazi do ubrzanog procesa razvoja ateroskleroze

Za čak 80 odsto svih infarkta srca i mozga kriva je ateroskleroza


Bolest zapušenih arterija je treće najmasovnije oboljenje u svetu, odmah iza virusnih bolesti gornjih disajnih puteva i parodontopatije (oboljenja desni).

Ateroskleroza je proces koji zahvata arterije. Obično pogađa velike i srednje velike arterije.To je kombinacija promena na unutrašnjem zidu arterija koja se sastoji od nakupljanja masnoća, delova mrtvih ćelija, raznih produkata krvi i kalcijuma u vidu naslaga i žarišta na unutrašnjem zidu arterija. Naziv ateroskleroza potiče od grčke reči athero – kašasto i reči skleroze – tvrdo.  Simptome daje tek u odmakloj fazi bolesti, i zato se kaže da je ateroskleroza tihi ubica.

Kako se dijagnostikuje ateroskleroza?

Svaka osoba koja ima bilo koji faktor rizika za nastanak ateroskoleroze, a koji su napred jasno navedeni, treba da obavi nekoliko ključnih pregleda:

- dopler ultrazvuk karotidnih arterija (krvih sudova vrata)
- dopler ultrazvuk aorte i arterija nogu
- pregled kardiologa
- pregled neurologa

Pripremila: Violeta Nedeljković

Za čak 80 odsto svih infarkta srca i mozga kriva je ateroskleroza