7 SIMPTOMA MENOPAUZE : Doktorka otkriva šta su VALUNZI i koliko traju
Foto: Profimedia

Velika promena u životu žene

7 SIMPTOMA MENOPAUZE : Doktorka otkriva šta su VALUNZI i koliko traju

Zdravlje žena -

Pojava valunga, razdražljivost, anksioznost i gomilanje kilograma samo su neki od simptoma ove značajne promene kod žena. Kako da je prepoznate i kako je s njom povezana osteoporoza, pitali smo prof. dr Vesnu Dimitrijević Srećković, secijalistu interne medicine i subspecijalistu endokrinologije povodom 18. oktobra Svetskog dana menopauze.

Koji su najčešći simptomi menopauze?

- Mada svaka žena prolazi kroz iskustvo menopauze, ono je kod svake različito po dobu u kome započne i po ozbiljnosti simptoma. Najčešći simptomi vezani za menopauzu su valunzi, koji se opisuju kao blagi do intenzivni talasi toplote koji se šire po gornjem delu tela a nekada po celom telu i traju od nekoliko sekundi do pet minuta. Mogu takođe nastajati noću kao noćna preznojavanja i otežati normalan san i noćni odmor. Neredovnost menstruacija je uvod u menopauzu a veoma česte su promene raspoloženja, veća razdražljivost, anksioznost, depresija, dobijanje na težini - kaže dr Dimitrijević Srećković.

Prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković, secijalista interne medicine i subspecijalista endokrinologije
Prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković, secijalista interne medicine i subspecijalista endokrinologijefoto: Privatna Arhiva

Koje su karakteristike svake faze menopauze?

- Ranu fazu, perimenopauzu, karakterišu neredovne menstruacije zbog fluktuirajućih hormonskih nivoa u organizmu i simptomi poput valunga, noćnog znojenja i razdražljivosti. Perimenopauza može trajati od dve do pet godina ili duže i žena može ostati gravidna u ovoj fazi iako su ovulacije neredovne. Menopauza nastaje kada menstruacija izostane najmanje 12 uzastopnih meseci najčešće izmedju 50 i 51 godine. Postepeno će se nivoi estrogena smanjivati i prestati proizvodnja progesterona što je praćeno valunzima, glavoboljom promenom raspoloženja. Krajnju fazu, postmenopauzu, karakteriše prestanak valunga i noćnih znojenja ali postoji povišen je rizik od nastanka osteoporoze, oboljenja srca i urinarnih infekcija - navodi doktorka.

Zbog čega u menopauzi dolazi do gomilanja kilograma?

- Jedan od najčešćih simptoma menopauze je dobijanje na težini i promena ukupnog izgleda tela. Mada zbog toga nećete baš biti srećni treba da znate da je taj dobitak na težini normalan i očekivan. Oko 90 odsto žena u menopauzi dobiju nešto na težini između 35. i 55. godine. Istraživanja pokazuju da je dobitak na težini uzrokovan promenama u hormonima a ne preobilnom ishranom. Ako prolazite kroz menopauzu već ste primetili promenu na telu. Većina žena u menopauzi dobijepet do osam kilograma i izražena je stomačna gojaznost. Čim se uđe u rane faze menopauze održavanje težine, postaje sve teže a mršavljenje gotovo nemoguće. To je zbog hormonalnih promena koji direktno utiču na apetit, metabolizam i masne naslage i teško je kontrolisati težinu - ističe dr Dimitrijević Srećković.

Menopauza
foto: Profimedia

Kako hormoni utiču na gomilanje masnih naslaga?

- Uloga estrogena je velika u gojenju u menopauzi. Kako jajnici proizvode manje estrogena, telo traži druga mesta odakle da dobije potreban estrogen. Masne ćelije u telu mogu proizvoditi estrogen pa telo jače radi da pretvori kalorije u masnoće da porastu nivoi estrogena. Nažalost masne ćelije ne sagorevaju kalorije kako to čine mišićne ćelije što prouzriokuje višak telesne težine. Niži nivoi progesterona odgovorni su za većinu simptoma menopauze, posebno zadržavanje vode. Porast androgena utiče na gojenje u stomačnom predelu, dok pad testosterona rezultira gubitkom mišićne mase - objašnjava doktorka.

Zbog čega je bitan estrogen?

- Dok su jajnici odgovorni za većinu estrogena proizvedenog u telu i drugi organi poput nadbubrežnih žlezdi takođe proizvode estrogene. Zato kod žena i dalje postoje niski nivoi estrogena čak i kad jajnici prestanu sa njegovom proizvodnjom. Estrogen u malim količinama proizvode i masne ćelije a kao rezultat toga valunzi gojaznih žena ne moraju biti toliko intenzivni i smanjen je rizik od nastanka osteoporoze - zaključuje dr Srećković.

Pored poznatih simptoma koji najavljuju ove promene u organizmu žene, ovo su neki od manje poznatih simptoma koji se takođe mogu javiti:

  • Gubitak ukusa i mirisa - zbog pada estrogena
  • Živi snovi i noćne more - zbog promene u nivoima hormona koji utiču na cikluse spavanja
  • Suva usta - ovo je posledica pada esterogena estrogena, ključnog hormona za usta i žlezde koje luče pljuvačku
  • Kandidijaza - tokom menopauze zidovi vagine mogu postati tanji i izgubiti prirodni nivo vlažnosti usled iznenadnog nedostatka prirodnog sekreta što može otvoriti prostor infekcijama.
  • Naleti hladnoće - iako se svuda pominju valunzi tj. naleti toplote, neke žene mogu iskusiti i talase hladnog znojenja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track