Najbolje namirnice za zdravlje zuba: Jedna je efikasnija od četkice

Svi dobro znamo da se od slatkiša kvare zubi, da od nekih pića mogu da požute, a da neke namirnice oštećuju plombe i zubnu gleđ. Ali, kao i uvek postoji i druga strana medalje, a samim tim i hrana koja jača zube i čini ih zdravijim i lepšim, a evo šta je u pitanju...

Shuttershtock

Voda

Stručnjaci preporučuju da pijemo dosta vode i kako bismo uneli potrebnu količinu u organizam, a i radi lepšeg osmeha. Naročito ako pijemo crno vino ili jedemo nešto što boji zube, između zalogaja ili gutljaja treba povremeno uzeti gutljaj vode.

Karfiol
Karfiol je čvrste konzistencije koja omogućava poliranje zubne gleđi, a bogato je i vodom, pa tako omogućava čišćenje usne duplje.

Brokoli
Kad je u pitanju nega zuba, dobro je jesti brokoli u sirovom stanju. Poslužiće kao četkica za zube.

Jagode
Tačno je da su jarko crvene boje, ali jabučna kiselina sadržana u ovom voću deluje u stanju je da skida ružne naslage na zubima.

Shuttestock  Visoki sadržaj vode u jabuci pospešuje lučenje pljuvačke

Jabuke
Visoki sadržaj vode u jabuci koristan je zato što pospešuje lučenje pljuvačke koja, odstranjuje i neutrališe kolonije bakterija u ustima.

Ananas
Ananas sadrži bromelain koji ima pročišćavajuća i antiinflamatorna svojstva, zbog toga se koristi za pravljenje paste za zube za uklanjanje mrlja.

Pripremila: V.N.