Redovno masiranje desni podstiče cirkulaciju, smanjuje upalu i doprinosi zdravlju desni, kaže dr Migna Dasani, stomatolog iz Hjustona i otkriva nekoliko saveta kako započeti sa ovim jednostavnim trikom za lepši osmeh.

Kako masaža desni poboljšava oralno zdravlje (i šire)

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, bolesti desni (parodontitis) pogađaju više od 46 odsto osoba starijih od 30 godina i jedan je od glavnih uzroka gubitka zuba. Druge posledice bolesti desni uključuju neprijatan zadah, osetljive ili desni koje krvare, kao i njihovo povlačenje. Dokazi takođe ukazuju na povezanost bolesti desni sa stanjima poput Alchajmerove bolesti, srčanih oboljenja i respiratornih bolesti.

- Zbog toga davanje prioriteta zdravlju desni kroz jednostavne korake poput masaže može da poboljša celokupno zdravlje. Masiranje desni pojačava cirkulaciju i time omogućava da više hranljivih materija i kiseonika stigne do ovog važnog područja. Veći dotok kiseonika u usnu duplju dokazano smanjuje prisustvo bakterija koje izazivaju parodontitis i pomaže vašim desnima da ostanu zdrave - naglašava dr Dasani.

krvarenje-desni-shutterstock-2250391619.jpg
Shutterstock Bolesti desni pogađaju više od 46 odsto ljudi

Masaža desni takođe pomaže u uklanjanju više plaka, naslaga kamenca i zaostalih čestica hrane koje ostaju u zubnom mesu, a koje samo četkanje i čišćenje koncem ne mogu da uklone. 

- To može da bude i opuštajuća praksa koja ublažava napetost u desnima i vilici. Ovo je posebno korisno za osobe koje pate od spazma vilice ili škrgutanja zubima. Izdvajanje nekoliko minuta za sebe kroz ovu praksu može da pomogne u smanjenju stresa - dodaje doktorka.

Kako pravilno masirati desni (bez četkice)

Za efikasnu masažu desni doktorka preporučuje da ostavite četkicu po strani jer ona može da bude previše gruba i izazove iritaciju ili povlačenje desni. Umesto toga, koristite masažer za desni sa gumiranim vrhom ili svoj (čist) kažiprst.

Kako masirati desni koristeći masažer 

Danas možete pronaći ručne i električne masažere za desni. Oba su efikasna, ali električni olakšava proces. Stomatolozi  preporučuju da alat držite pod uglom od 45 stepeni, prislonite vrh na desni i blago masirate kružnim pokretima dva do tri minuta. Prestanite sa masažom ako desni postanu bolne.

zubi-pranje-zuba.jpg
Profimedia Masiranje je više od četkice i konca

Kako masirati desni koristeći prste

Ako nemate masažer, možete koristiti kažiprst. Temeljno operite ruke sapunom i vodom. Zatim prislonite vrh prsta na desni, primenite blagi pritisak i počnite da masirate kružnim pokretima (ne seckanjem). Počnite od prednjeg dela usta, a zatim nastavite ka zadnjem, klizeći prstom duž linije desni.

- Masažu možete praktikovati jednom ili dva puta dnevno, u zavisnosti od vaših potreba za oralnim zdravljem. Nakon masaže, isperite usta kako biste uklonili eventualne ostatke ili bakterije - savetuje dr Dasani.

Neka istraživanja pokazuju da možete da poboljšate efekat masaže koristeći ulja poput maslinovog, susamovog ili kokosovog. Nanestite malu količinu ulja na prst pre nego što počnete s masažom. Ulje će olakšati klizanje prsta po desnima i potencijalno eliminisati više bakterija.

Pripremila: N.L.

Izvor: Mindbodygreen.com/Zdravlje.kurir.rs