Kafu bi zbog holesterola posle 50. godine trebalo piti dugačije: Doktor objašnjava kako

Kafa je omiljeni napitak, ali dr Pamela Peke upozorava da je važno kako je pijemo, posebno nakon 50. godine. A ono što on preporučuje jeste dodavanje određenih začina.

Shutterstock

Kafa je nesumnjivo jedan od najpopularnijih napitaka. Mnogi ljudi ne mogu zamisliti dan bez kafe, ali stručnjaci o tome imaju podeljena mišljenja. Neke studije govore da kafa negativno utiče na organizam, dok druge studije čak otkrivaju pozitivne efekte kafe.

Uglavnom, stručnjaci kažu da kafa u malim količinama nije problem, ali američki lekar upozorava da je treba piti na pravi način.

Pamela Peke, doktorka, profesorka i autorka bestselera 'The Hunger Fik', kaže da je važno dodati cimet u kafu, posebno nakon 50. godine.

Shutterstock  Kafa u malim količinima i na pravi način nije štetna po zdravlje.

Cimet

- Cimet ima antiinflamatorna i antimikrobna svojstva i pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi - objašnjava doktorka.

Ona dodaje da samo jedan gram cimeta dnevno može smanjiti nivo šećera u krvi, triglicerida i LDL holesterola.

 Pošto je visok holesterol čest problem, posebno posle 50. godine, utoliko je važnije obezbediti konzumaciju cimeta.

Kurkuma

Osim cimeta, stručnjak ukazuje na još jedan izuzetno koristan začin, kurkumu.

- Kurkuma jača imuni sistem i inhibira zapaljenske procese - kaže dr. Peeks.

Shutterstock  Kurkuma jača imuni sistem i inhibira zapaljenske procese.

Kurkuma takođe usporava starenje i blagotvorno deluje na zdravlje mozga. Lekar savetuje da se u kafu doda cimet, a u slana jela kurkuma.

Prenela: N.R.

Izvor: Aktivni.metropolitan.si/Zdravlje.Kurir.rs