UKLJUČITE VIŠE CIMETA U ISHRANU: Ovaj začin smanjuje upale i štiti nas od srčanih bolesti
Foto: Shutterstock

moćan I MIRISAN

UKLJUČITE VIŠE CIMETA U ISHRANU: Ovaj začin smanjuje upale i štiti nas od srčanih bolesti

Zdravlje iz Prirode -

Cimet može učiniti više od začina koji će da doda ukus vašoj hrani ili napitku. To je moćan sastojak koji može da se bori protiv infekcija, ublažava bol u vratu i još mnogo toga. Cimet se dobro uklapa u razne vrste recepata i jela. Međutim, osim ukusa postoji još razloga za upotrebu u kuvanju, a pre svega to što je neverovatno zdrav.

Postoje potencijalne zdravstvene koristi od cimeta, a najviše su zahvaljujući antioksidansima, prema Hillari Cecere, RDN, registrovanom dijetetičaru za Eat Clean Bro.

- Ovi antioksidansi i polifenoli mogu da pozitivno utiču na celokupno zdravlje štiteći telo od oksidativnih oštećenja usled štetnih slobodnih radikala, kaže Malina Malkani, RDN, tvorac holitarističkog načina života, a prenosi Zdrava i prava.

Hranljive vrednosti zavise od vrste cimeta

Hilari Cecere primećuje da nemaju sve vrste cimeta iste hranljive vrednosti. Postoje dve glavne vrste: cejlonski i kasijski cimet. Kasijski je pristupačniji i popularniji od Cejlona, ali Cejlon je sigurniji u većim količinama. Iako istraživanja pokazuju da cimet pozitivno utiče na mnoga zdravstvena stanja, potrebno je više istraživanja.

Cimet može da smanji upalu

Pojedina istraživanja pokazuju da antioksidansi u cimetu takođe mogu da imaju protivupalni efekat. Dakle, cimet bi mogao biti koristan za bol u mišićima i otok, ističe Cecere.

Cimet može poboljšati LDL holesterol, nivo triglicerida i ukupni holesterol
Cimet može poboljšati LDL holesterol, nivo triglicerida i ukupni holesterolfoto: Profimedia

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Malkani navodi da cimet može uticati na faktore povezane sa srčanim oboljenjima, ali nema dovoljno kliničkih dokaza da bi se to sigurno moglo znati. Jedna opširna studija otkrila je da 120 mg cimeta dnevno može poboljšati LDL holesterol, nivo triglicerida i ukupni holesterol, kaže Cecere. Druga studija otkrila je da su ljudi sa ishranom bogatom začinima poput cimeta i kurkume koji su jeli masna jela zabeležili pad triglicerida.

Poboljšava osetljivost na insulin

Insulinska rezistencija ili kada telo slabo reaguje na insulin povezano je sa drugim zdravstvenim problemima poput dijabetesa tipa 2 i metaboličkog sindroma.

- Studije su pokazale poboljšanja u kontroli glikemije cimetom kod osoba sa dijabetesom. Cimet ne samo da smanjuje šećer u krvi već i poboljšava osetljivost na insulin - navodi Cecere.

Ekstrakti cimeta pomažu u zaštiti od raka

Velika količina antioksidanasa u cimetu mogla bi zaštititi od oštećenja DNK i mutacija ćelija povezanih sa rakom, kaže Cecere. Međutim, Pike primećuje da se trenutno istraživanje odnosi samo na životinje i studije epruveta.

Dobar je u borbi protiv određenih infekcija

Ulje cimeta ima antibakterijska i antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv infekcija. Cinamaldehid je jedna od glavnih aktivnih komponenti začina koji štiti od infekcije.

Koristan je za vaše oralno zdravlje

Zahvaljujući antimikrobnim efektima cimeta, začin bi mogao biti dobar za vaše oralno zdravlje. Pregled istraživanja cimeta objavljen u časopisu Nutrients ističe da začin može pomoći u sprečavanju propadanja zuba i neugodnog zadaha.

(kurir.rs/zdravaiprava.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track