Institut za onkologiju i radiologiju Srbije obeležava 85 godina rada: Za prvih 6 meseci ove godine pregledano oko 96.000 pacijenata

Tačno pre 85 godina postavljeni su temelji Radiološkog instituta Kneza Pavla, preteče današnjeg Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije u Beogradu.

Dragana Udovičić

U ovoj ustanovi se leče oboleli iz cele zemlje, a kako je naveo direktor Instituta, dr Milan Žegarac, samo za prvih šest meseci ove godine pregledano je oko 96.000 pacijenata i izvedeno nešto više od četiri hiljade operacija.

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije svakodnevno obavlja veliki proj pregleda, a kako navodi gost Dnevnika RTS-a, dr Milan Žegarac, kod karcinoma dojke, negde oko 12 odsto obolelih pripada populaciji mlađih od 45 godina, dok je kod kolorektalnih karcinoma taj procenat negde oko pet odsto.

Nenad Kostić  Samo za prvih 6 meseci ove godine u Institutu je pregledano oko 96.000 pacijenata, kaže dr Žegarac

„Zato su preventivni pregledi jako važni, jer kada su u pitanju maligne bolesti, jako je bitno da se pacijenti jave na vreme. Što se ranije jave, to stalno govorimo i apelujemo, izlečenje je mnogo jednostavnije i mnogo uspešnije“, naglašava dr Žegarac.

Tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona, predsednik Vučić i resorni ministar potpisali su ugovor o izgradnji regionalnog onkološkog centra i nove bolnice. Novi centar bi trebalo da bude izgrađen ispod Kliničkog centra i pored nove dečje klinike Tiršova 2 sa kojom treba da bude povezan zbog lečenja dece.

Prenela: Violeta Nedeljković

Izvor:RTS/Zdravlje.Kurir.rs