HPV vakcina sprečava infekciju i štiti od ginekoloških karcinoma: Ovo su nedoumice i zablude koje je prate

Prevencija ginekoloških karcinoma, pored redovnih pregleda, obuhvata i imunizaciju protiv HPV-a (humani papiloma virus). Poznato je da je oko 20 odsto svih karcinoma zapravo izazvana infekcijom. Iako infekcija nije jedini faktor, ona je ključna jer bez infekcije ne bi bilo karcinoma.

Shutterstock, Privatna Arhiva

Poznato je da povezanost između HPV-a i karcinoma varira u različitim regijama sveta i kreće se od 2 do čak 15.9 odsto.

Prof. dr Ana Banko sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu govorila je o značaju koji HPV vakcina ima u prevenciji ginekoloških karcinoma, ali i najčešćim zabludama koje javnost ima o ovoj vakcini. 

- HPV nije povezan samo sa karcinomom grlića materice, već i sa drugim karcinomima. Kada govorimo o reproduktivnom zdravlju, to uključuje karcinome vagine i vulve, kao i karcinome koji su povezani sa muškom populacijom. Vakcina protiv HPV-a je profilaktička, što znači da sprečava infekciju. Ona je skoro 20 godina u upotrebi sa dokazanom efikasnošću. Zemlje koje primenjuju ovu individualnu imunizaciju gotovo dve decenije pokazale su smanjenje incidencije karcinoma.

Privatna Arhiva  Prof. dr Ana Banko sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu

Imunitet nakon vakcinacije jači je od prirodnog

Prema nekim definicijama, smanjenje incidencije karcinoma podrazumeva manje od 4 slučaja na 100.000 stanovnika, i tada sa tom bolešču ne pravi se opterećenje na zdravstveni sistem, što potvrđuje da je prevencija uvek jeftinija ne samo za državne finansije već i za pojedinca i njegovu porodicu, navodi prof. dr Banko. 

- Virus je široko rasprostranjen u populaciji, što naglašava potrebu za intenzivnom edukacijom, jer se ovaj virus ne može potpuno izbeći. Vakcina protiv HPV-a po svom sastavu je ne samo efikasna već i vrlo bezbedna, a imunitet koji ona stvara je mnogo jači nego od prirodne infekcije.

Oko 90 odsto populacije je pozitivno na ovaj virus u nekom trenutku svog života.

- Imunizacija, zajedno sa skrining programima i redovnim pregledima, jedini je način da dođemo do eliminacije HPV-a. Važno je razumeti da se virus prenosi na više načina, a imunitet koji se razvija zahvaljujući ranoj vakcinaciji je mnogo jači i dugotrajan i zato nema razloga za odlaganje vakcinacije. Ovo je još jedan razlog zašto je vakcinacija neophodna.

Shutterstock  Imunizacija, zajedno sa skrining programima i redovnim pregledima, jedini je način da dođemo do eliminacije HPV-a

Neće svako ko je inficiran dobiti karcinom 

U svetu se svake godine registruje oko 600.000 novih slučajeva karcinoma grlića materice od kojih čak 50 odsto završi smrtnim ishodom. Prof. dr Banko napominje da je važno je da roditelji shvate da vakcinacijom štite svoju decu od potencijalno opasnih karcinoma.

- Karcinomi povezani s HPV-om, poput karcinoma oralne duplje, karcinoma analnog područja i drugih, imaju trend rasta koji se ne može zaustaviti bez imunizacije. Došli smo do podatak da je svaki treći muškarac inficiran HPV-om, a svaki peti muškarac je inficiran visokorizičnim HPV tipom. Kada govorimo o cirkulaciji virusa i verovatnoći da će neko oboleti od karcinoma, važno je napomenuti da neće svako ko bude inficiran dobiti karcinom jer će prirodni imunitet eliminisati infekciju. Mnogi ljudi dobiju HPV tokom svog života, ali ne razviju simptome. Statistički, prevalencija HPV-a ide u korist žena. Istraživanja pokazuju da oko 80 odsto žena ima u jednom trenutku HPV infekciju i oko 90 odsto muškaraca.

Prezervativi ne štite od HPV infekcije

U kontaktu sa HPV-om nema potrebe za sramom ili stigmatizacijom. Roditeljima je važno objasniti da se HPV može preneti na različite načine, i da nije moguće potpuno izbeći kontakt s virusom, napominje prof. dr Banko. 

- Kada govorimo o prevenciji seksualno prenosivih infekcija, važno je napomenuti da korišćenje prezervativa neće sprečiti prenošenje HPV-a. Druga stvar vezana je za nedoumice i strahove u vezi vakcinacije. Zato je vrlo važno da razlikujemo naučno bazirane činjenice od informativnih, manipulativnih informacija koje lako dođu do ljudi. 

Vakcina protiv HPV-a je bezbedna i više od 500 miliona doza je primenjeno širom sveta u 140 zemalja.

- Prema svim dostupnim podacima, ova vakcina se smatra jednom od najbezbednijih jer sadrži samo prečišćeni protein virusa. Treba napomenuti da ova vakcina ne dovodi do steriliteta, nema takvu vrstu nuspojava. Nisu zabeleženi neurološki ispadi koji se ćesto manipulativno plasiraju. Konačno, važno je naglasiti da imunitet koja se stvara vakcinacijom traje dugo, i više decenija. S druge strane, imunitet koji se stvara do 15-te godine je očigledno aktivniji i bolji i zato se daju dve doze, odnosno kasnije tri doze vakcine.

Shutterstock  Kada 90 odsto populacije bude vakcinisano, 70 odsto žena bude obuhvaćeno skriningom, a 90 odsto obolelih žena ima pristup lečenju, možemo očekivati poboljšanja

Strategija Svetske zdravstvene 90-70-90 organizacije podrazumeva vakcinaciju, skrining i lečenje.

- Kada 90 odsto populacije bude vakcinisano, a 70 odsto žena bude redovno obuhvaćeno skriningom (trenutno je stopa ispod 30 odsto u našoj zemlji) i kada 90 odsto obolelih žena ima pristup lečenju, što nije moguće bez redovnih skrining pregleda, tada možemo očekivati poboljšanja - navodi prof. dr Banko. 

U zemljama poput Australije i Norveške mje zabeležen slučaj infekcije u populaciji koja je vakcinisana, i zato je u budužnsoti važno pratiti ovu grupu kako bismo u budućnosti dokazali ono što su mnoge zemlje dokazale, da u vakcinisanoj populacija u kasnijem uzrastu ne samo da nije zabaležena infekcija, već u toj populaciji nisu zabeleženi karcinomi.

- Važno je napomenuti da virus ne možemo potpuno eliminisati; on će se i dalje cirkulisati. Međutim, vakcinacija pokriva oko 90 odsto najčešćih tipova HPV-a, što je ključ za smanjenje učestalosti bolesti - zaključuje prof. dr Banko.

Olivera Marković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.